Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om Utlänningsnämnden får kritik

Publicerat torsdag 10 oktober 2002 kl 05.24
Lagrådet säger nej till regeringens sedan länge väntade förslag att lägga ner Utlänningsnämnden och flytta avgörandet av asylärenden till länsrätterna. Rättssäkerheten blir sämre om Utlänningsnämnden läggs ner, säger Lagrådet. Därmed är det osäkert om förslaget kommer att kunna läggas fram.
Migrationsminister Jan O Karlsson säger att regeringen får ta en ny diskussion med riksdagspartierna. – Det här förslaget har ju tagits fram efter ett enhälligt ställningstagande av alla riksdagens partier för lite knappt ett år sedan, säger han. – Vad jag nu först och främst ska göra, sedan jag studerat det här, är att sammankalla företrädare för alla riksdagspartier och grundligt resonera igenom konsekvenserna utav det här svaret. Ändringar i planerna Migrationsminister Jan O Karlsson hade inom kort tänkt lägga fram ett förslag om att lägga ner den omdiskuterade Utlänningsnämnden. En miljard kronor har avsatts i budgeten för att flytta ut avgörandet av asylärendena till länsrätterna. Det är en mycket stor satsning som planeras, bland annat ska 130 nya domare anställas. Lagrådet består av högt uppsatta jurister och är det expertorgan som granskar att nya lagar håller kvalitet och inte krockar med annan lagstiftning. Det säger nu alltså att det blir sämre rättssäkerhet för de asylsökande om Utlänningsnämnden skrotas. ”Utlänningsnämnden behövs” Den svenska asyllagstiftningen passar inte för att avgöras i domstol, enligt Lagrådet. Det finns också en politisk bedömning i processen, och därför anser lagrådet att Utlänningsnämnden ska vara kvar för att de asylsökande ska få en rättvis behandling. I förslaget ingår också att de asylsökande och rätten ska mötas och ha en muntlig argumentation, något som saknas idag. Det här säger Lagrådet ja till. Här står alltså riksdagspolitikerna eniga om vad de vill göra, men juristexperterna säger nej. Enligt Jan O Karlsson är det för tidigt att säga hur regeringen ska göra, men Lagrådets invändning i det här fallet väger tungt.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".