Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget arabiskt USA-hat

Publicerat torsdag 10 oktober 2002 kl 06.36
De flesta araber ser upp till USA. De gillar amerikanska filmer, värderingar och teknologi. Men de avskyr USAs utrikespolitik. De slutsatserna kan dras av en omfattande opinionsundersökning som gjorts i Arabvärlden. Undersökningen är gjord av det amerikanska opinionsinstitutet Zogby International.
– Viktigast för de flesta araber är familjen, att ha ett arbete man trivs med och en trygg inkomst, araber är ungefär som vi, konstaterar James Zogby, författare till boken What Arabs Think, som bygger på en unik opinionsmätning i arabvärlden. Första vetenskapliga undersökningen Det är första gången en multistatlig undersökning genomförs på ett vetenskapligt sätt. Människor i 8 arabländer har fått svara på 92 frågor var Slutsatsen är att de inte alls hatar USA, som vissa i USA försökt göra gällande sedan 11 september. Tvärtom så ser de upp till USA. Men de avskyr utrikespolitiken, enligt James Zogby, Inget emot västvärlden Araber är heller inte emot västvärlden i allmänhet. När de tillfrågade ombads rangordna 13 olika länder kom Frankrike på första plats, Kanada på andra. Tyskland, Iran, och Japan fick också gott betyg, medan USA och Storbritannien hamnade sist. Palestinafrågan viktig Den viktigaste orsaken till USA-hatet tycks vara Palestinafrågan. När de tillfrågade araberna ombads rangordna de politiska och sociala frågor de ansåg viktigast i livet, så hamnade mänskliga rättigheter överst på listan. Följd av sjukvård och Palestinafrågan. Palestina är för många araber inte en utrikespolitisk fråga, utan något djupt personligt och existensiellt, säger James Zogby. – Arabernas förhållande till Palestinafrågan är jämförbar med det sätt amerikanska judar betraktat Förintelsen. Som något som visserligen pågår långt borta, men kunde ha varit jag, de där barnen kunde ha varit mina barn, säger James Zogby.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".