Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre föräldraersättning för sjuka barn

Publicerat torsdag 10 oktober 2002 kl 11.49
Regeringen fattade på torsdagen beslut om en ny ersättning för föräldrar som vårdar sjuka barn. Det handlar om ett fall där föräldrarna tidigare inte kunnat få ersättning för vård av sjukt barn.
Tidigare har föräldrar som vårdat barn i hemmet om barnet annars skulle ha vårdats på sjukhus, inte kunnat få tillfällig föräldrapenning. Gällande lagar sätter helt enkelt stopp för det. Enligt nuvarande lag kan tillfällig föräldrapenning för barn yngre än tvåhundraförtio dagar bara betalas ut om barnet vårdas på sjukhus. För tidigt födda barn De som får nytta av den förändring som nu görs är till exempel föräldrar till för tidigt födda barn. Förändrad medicinsk teknik och nya hjälpmedel innebär att sådana barn kan skickas hem tidigare än förut, och hemma med föräldrarnas hjälp få samma vård som sjukhuset skulle ha gett. Vård hemma I enlighet med det vill också regeringen kunna ge färäldrarna ersättning. Ekonomiskt är det naturligtvis en vinst att barnen vårdas hemma istället för på sjukhus, men vad regeringen framhåller är att föräldrar nu inte ska förlora ersättning bara för att de väljer att vårda sitt barn hemma istället för på sjukhus. Det är bara de stora sjukhusen som kan se till så att de barn det handlar om kan få samma vård hemma som på sjukhuset. På Universitetssjukhuset i Uppsala har en uppskattning gjorts att det för det sjukhusets del gäller sexti barn per år. Säger riksdagen ja kommer de nya reglerna att börja gälla från den första januari nästa år. Pappadagar för adopterade barn Regeringen föreslår på torsdagen också att de tio dagar, som bara kan tas ut av pappan i samband med barns födelse ska kunna delas av föräldrarna när det handlar om adopterade barn. Rätten att i samband med adoption dela på det som brukar kallas för de tio pappadagarna gäller, enligt regeringens förslag, även när föräldrarna är av samma kön.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".