Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partierna ger inte upp beslut om utlänningsnämnden

Publicerat torsdag 10 oktober 2002 kl 18.13
Beskedet om att lagrådet underkänner regeringens förslag om att lägga ned utlänningsnämnden, möts med förvåning hos riksdagspartierna. Lagrådet anser att rättssäkerheten skulle bli för dålig om länsrätterna tog över asylärendena, men riksdagen är enig om att utlänningsnämnden ska läggas ner.
–Det är självklart att det går att lägga ut det på länsrätterna. Jag är helt övertygad om det. Det kanske är så att man måste justera någonting i lagrådsremissen. Det finns ingen anledning att ge upp det beslutet att lägga ned utlänningsnämnden och ersätta den med länsrätter. Vi vill ha en rätsssäker asylprocess, så är det, säger Ulla Hoffman i vänsterpartiet. Samtliga överens Samtliga partier i riksdagen vill lägga ner utlänningsnämnden och flytta prövningen av asylärenden till länsrätterna. Där ska till skillnad från idag muntlig förhandling ske och finnas möjlighet att överklaga beslut. Förvånad över kritiken Erik Ullenhag i folkpartiet är också förvånad över lagrådets starka kritik. Men tycker ändå att det är bra att otydligheten i lagstiftningen ifrågasätts. Han tror att det kanske kan det ge starkare skydd för humanitära asylskäl. Moderaternas Per Bill ser fram mot att möta migrationsminister Jan O Karlsson i socialförsäkringsutskottet den 22 oktober. –Här handlar det om att det finns en bred majoritet i riksdagen och vi vill så fort som möjligt få fram en bra lag och en ny processordning som gör att det blir ett öppet system som kan granskas. Bra förslag Sten de Geer är advokat och har jobbat mycket med flyktingfrågor. Han anser att förslaget om att flytta asylärenden från utlänningsnämnden till länsrätterna är bra. Det garanterar en större öppenhet och bättre rättssäkerhet hävdar han, tväremot lagrådet. –Jag förstår inte lagrådets synpunkter. I länsrätterna skulle det alltså vara så att migrationsverket och den asylsökande stod som parter mot varandra och fick då lägga fram utredningen för domstolen. Den skulle då vara tillgänglig för alla parter att kommentera och kritisera. Länsätten skulle då inte baser sitt beslut på hemligt material som inte parterna får insyn i. Försena förändring Advokat Sten de Geer har varit en av utlänningsnämndens hårdaste kritiker. Han tror att lagrådets nej till regeringens förslag till migrationsdomstolar kan försena en förändring av flyktingprocesserna. –Det kan ju finnas en risk att reformen fördröjs, det vore oerhört olyckligt. Det skulle innebär att de mycket svåra bristerna i rättssäkerheten som råder i förfarandet, att de skulle bestå under ytterligare en tid skulle vara till stor skada för de asylsöakande, säger Sten de Geer.
Erik Ridderstolpe och Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".