Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen studerar kravallbuss

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 05.32
Svensk polis hämtar nu inspiration från Danmark för att hantera demonstrationer och kravaller. Den danska polisen har varit i Sverige för att visa upp sina speciella kravallbussar med nät för fönstren och förstärkt plåt.
En automatisk högtalarröst från den blå specialbyggda polisbussen förklarar demonstrationen för upplöst och beordrar folk att lämna platsen. Bussen, som visas upp för ett 80-tal svenska polischefer, är har nät för fönstren och plastförstärkt plåt som ska klara stenar och brandbomber. Ett bra redskap när det hettar till, säger Klaus Hansen vid Köpenhamnspolisen: – Vi tycker den är bra därför den skyddar kollegorna. Det går att köra fram den intill alla som demonstrerar. Om någon slänger någonting på dig då är den fantastisk därför att de slänger saker på bilen och inte på dig. Tar polisen snabbt till kärnan Polisbussen är en del av danska polisens taktik för att snabbt ta sig fram till själva kärnan i ett bråk, innan det sprider sig för mycket, och det är de här tankarna som lockar även svensk polis nu säger enhetschefen Lennart Pettersson på Rikspolisstyrelsen, RPS. – Ja, det har ju diskuterats mycket, speciellt efter Göteborgshändelsen, att svensk polis borde ha någonting annat. Vi har tittat oss om i omvärlden och inte så långt ifrån oss finns ju en annan polistaktik där man använder fordornen på ett annat sätt. Tror du att det skulle kunna vara en lösning för svensk polis att sätta in istället för hästar eller vanliga polisfordon, som vi såg i Göteborg fick stora problem när de fick stenar emot sig? – I grunden tycker jag nog det, ja, men det är en del av en helhet och det går inte bara att ta fordonen och tro att man löst ett polisiärt problem, utan det är en del av en helhet där man måste ta mycket stora omvälvningar i sättet att arbeta och möjligheterna att arbeta, säger Lennart Pettersson. RPS jobbar just nu också för att få en gemensam taktik för hela den svenska polisen. Det var just det som var ett av problemen i Göteborg. Bland annat orsakade de oklarheter i ordergivning som kommit fram inför den pågående rättegången mot fyra poliser som var med vid Schillerska gymnasiet. – Det vi nog skulle behöva är en större enhetlighet i sättet att arbeta överhuvudtaget. Mycket beroende på att man ofta vid sådana här händelser samlar ihop poliser från olika delar av landet. Då måste man förstå varandra, man måste ha samma grundinställning i hur man arbetar. Ser du någon risk att man från polisens sida trappar upp med tuffare fordon, tuffare taktiker? – Nej syftet är det motsatta, att inte trappa upp utan använda en polisiär taktik som går ut på att kväva det i sin linda. Det är den danska taktiken fullt ut, säger Lennart Pettersson.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".