Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilavgifter skapar mis(s)nöje

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 06.08
Bland socialdemokraterna i Stockholm finns ett kraftigt missnöje med de bilavgifter på biltrafik i Stockholm - så kallade trängselavgifter - som partiets centrala företrädare gjorde upp med miljöpartiet om i regeringsförhandlingarna.
– Man borde redan från början klargöra att det här hör inte hemma i en regeringsförhandling. Det är alltså principiellt oerhört tveksamt. Skulle man gå vidare med det här, att ha den här typen av frågor i en regeringsförhandling, då kan vi få en väldigt konstig utveckling tror jag, där lokala och regionala företrädare ställs åt sidan för att man då på nationell nivå gör upp om frågor som man normalt har suverän rätt att bestämma över lokalt och regionalt, säger Lars Dahlberg som är förste ombudsman för socialdemokraterna i Stockholms län. Två orsaker till irritationen Irritationen mot regeringen bland Stockholms socialdemokrater har två orsaker: Dels löftet till miljöpartiet att införa trängselavgifter, något de flesta socialdemokrater inte alls tror på och något som socialdemokraterna i Stockholms kommun i valrörelsen lovade att inte införa under de kommande fyra åren. Dels att löftet utfärdades utan att de lokala politkerna gavs en ordentlig möjlighet att säga sitt i frågan. ”Trovärdigheten kommer ifrågasättas” – Naturligtvis kommer trovärdigheten att ifrågasättas, och många har ju uppfattat det som att det inte ska bli några trängselavgifter. Det är mycket möjligt att det kommer att bli en svår fråga i nästa val, säger ordföranden i Stockholms läns partidistrikt Tommy Waidelich. För att slippa liknande situationer i framtiden tycker Tommy Waidelich att socialdemokraterna också på riksplanet bör leta stöd i det borgerliga lägret när det gäller trafikfrågor. Det skulle göra det omöjligt för miljöpartiet att få igenom en fråga som trängselavgifter. – Ja, alltså, i frågor där det finns 80 procents majoritet ska man ju försöka se till att sådana frågor inte kommer upp på förhandlingsbordet i fortsättningen, säger Waidelich. Regeringen kommer att uppvaktas Så snart de pågående förhandlingarna mellan de politiska partierna i Stockhoms kommun är klara kommer socialdemokraterna i Stockholm att uppvakta finansministern med krav på kompensation till huvudstadsregionen för de trafikmässiga vedermödor man hävdar att trängselavgifterna kommer innebära.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".