Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Prislapp på ryskt Irak-samarbete

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 14.43
Det diplomatiska spelet hårdnar nu i fråga om Irak. Just nu befinner sig Storbritanniens premiärminister Tony Blair i Moskva. Där han ska försöka övertyga den ryske presidenten Vadimir Putin att det behövs en ny hårdare FN-resolution om Irak. Frågan är nu vilken prislapp Moskva kommer att presentera för att gå med på den amerikansk-brittiska hårdare linjen.
Rysk tv visade bilderna från mötet när Tony och Vladimir, som de kallar varandra, möttes med fruar och utdelade pussar till varandra. Däremot gavs inga kommentarer av de båda ledarna inför de hårda förhandlingarna som inledes redan i går kväll och som fortsätter på fredagen. Finns en prislapp Redan inför avfärden till Moskva angav dock Tony Blair tonen när han talade med journalisterna. Där han poängterade att han mycket väll förstår de ryska invändningarna och att han förstod att Ryssland har stora ekonomiska intressen att bevaka i Irak. Däremot demmenterade Tony Blair att det hela handlade om en prislapp från Moskvas sida för att ge sitt stöd till en hårdare FN-resolution. Vad Tony Blair antagligen inte visst då var att det brittiska TV-bolaget BBC gjort en intervju med Putins rådgivare Sergej Karaganov, som i brittisk TV öppet talade om en rysk prislapp. – Det finns en prislapp för ett ryskt stöd. Vi vill inte hamna vid sidan av såsom skett i många andra fall under de sista tio åren. Ryssland är en kapitalistisk stat och vi är mycket bra på att räkna pengar, sade den ryske presidentrådgivaren Karaganov. Irakiska skulder För Ryssland står mycket på spel just nu. Irak har skulder på omkring 80 miljarder kronor till Ryssland och Bagdadregimen har redan godkänt en rad guldkantade kontrakt med ryska företag. Frågan är dock vad som sker om, eller snarare när, Saddam Hussein försvinner. Om en ny irakisk regim kommer att respektera dessa avtal med Ryssland? Skydd av oljeintressen Kan ryska oljebolag konkurrera med amerikanska och brittiska oljebolag om den irakiska oljan i framtiden? Det Moskva vill ha är garantier om att de ryska företagens intressen kommer att skadas efter en attack mot Irak. Ryska skulder avskrivs? Det som spekuleras bland analytikerna är att Tony Blair kan komma med ett erbjudande om att de ryska skulderna till väst kan avskrivas till en del, för att täcka eventuella framtida förluster. Dessutom tror en del bedömare att Tony Blair kan komma med ett kompromissförslag som ligger närmare de fransk-ryska propåerna om att det behövs inte en utan två resolutioner innan USA och Storbritannien går till anfall.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".