Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pressen ökar på FN:s säkerhetsråd

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 16.19
Efter att den amerikanska kongressen nu har antagit en lag som ger president Bush rätt att till militärt våld mot Irak, vänds blickarna mot FN:s Säkerhetsråd igen. Nu ökar pressen på Säkerhetsrådet att nå en kompromiss som minskar risken för att USA ska agera på egen hand.
På fredagen åkte Storbritanniens premiärminister Tony Blair till Moskva för att övertala Rysslands president Putin att ställa sig bakom kravet på en ny FN-resolution som är tuffare mot Irak. En oartig Putin Slutsatsen efter Tony Blairs möte med Vladimir Putin måste bli att vägen mot en FN-resolution som ska sätta ökad press på Saddam Hussein är full av hinder men ändå inte oframkomlig. Rysslands president var oartig nog under den gemensamma presskonferensen att tvivla på sanningshalten i rapporten om Iraks massförstörelsevapen, som den brittiska premiärministern la fram nyligen. Å andra sidan ville Putin inte utsluta att det blir en ny resolution som ska ge FN:s vapeninspektörer ett utökat mandat inför en eventuell återkomst till Irak . Ändå en öppning Redan däri kan de närmaste allierade USA och Storbritannien se en öppning eftersom Ryssland tidigare har hävdat att vapeninspektörerna kan åka in utan att ha en ny resolution i ryggen. Motsättningarna i Säkerhetsrådet gäller nu främst hur uttalat krigshotet ska vara i resolutionen. Fortfarande opposition mot USA Frankrike och Ryssland opponerar sig än så länge emot en skrivning som ger president Bush automatisk rätt att gå till krig om Irak inte uppfyller kraven i resolutionen. Men efter det att den amerikanska kongressen under det senaste dygnet har givit presidenten rätt att tillgripa militärt våld utan ett FN-mandat, ökar pressen på Säkerhetsrådet att nå en kompromiss som minskar risken för att USA ska agera på egen hand.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".