Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samband mellan avgaser och hjärtproblem

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 17.13
Ytterligare en studie visar på ett samband mellan bilavgaser och hjärt/kärlsjukdomar. Det är forskare vid Umeå universitet som tillsammans med kollegor i en rad europeiska storstäder har undersökt hur många människor som läggs in på sjukhus på grund av hjärtproblem.
Studien visar att det finns ett samband mellan luftens kvalitet och antalet människor som läggs in på sjukhus med problem från hjärtat. Då har man räknat bort annat som kan påverka sjukligheten som väderleken och influensaläget. Och särskilt när det gäller människor över 65 är sambandet med bilavgaser tydligt. Professor Göran Pershagen vid Instituet för miljömedicin säger att det här bekräftar tidigare rön: – Jag tycker att det är mycket angeläget att man försöker klarlägga mekanismerna bakom de här sambanden. Vad är det som gör att förhållandevis låga nivåer av luftföroreningar ändå påverkar hjärt/kärl-systemet? Man behöver också ta reda på vilka individer som är känsliga när det gäller de här effekterna. Varje år läggs omkring 1 000 personer in på sjukhus till följd av hälsoproblem av luftföroreningar. Och just nu diskuterar Stockholmspolitikerna om trängselavgifter ska införas i trafiken. – Jag tycker över huvud taget att man bör uppmärksamma negativa hälsoeffekter av trafiken i ökad utsträckning, även faktiskt i vårt land där vi ändå har förhållandevis låga halter av luftföroreningar. Men det är både luftföroreningar där man nu ser effekter vid allt lägre nivåer, men det gäller även buller.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".