Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Frågetecken kring dödsorsak måste rätas ut

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 18.15
Trots att mordmisstankarna kvarstår mot pappan till den 21-åriga kvinna som i april hittades död i familjens lägenhet i Märsta, släpptes han ur häktet i tisdags.
–Under en brottsutredning arbetar man med olika misstankegrader och de viktigaste är att någon är skäligen misstänkt eller på sannolika skäl misstänkt för brottet. För att man ska kunna hålla någon frihetsberövad längre än en vecka måste det ligga på sannolika skäl. Om man kommer under den nivån, om bevisen mot en person försvagas måste man släppa personen, men det betyder inte att den personen inte fortfarande kan vara misstänkt, fortsatt utredning kan visa att bevisen stärks igen, då kan man häkta igen och eventuellt gå vidare till åtal, säger Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet. Kammaråklagare Jan Axelsson säger till Ekot att misstankarna mot pappan grundas dels i att han anses ha haft motiv att döda sin dotter, och dels i att han tros ha befunnit sig i lägenheten vid tiden för dödsfallet. Det motiv som åklagaren anför är att pappan och dottern befann sig i en konflikt som bland annat handlade om hennes giftemålsplaner. Enligt Anders Eriksson, professor och överläkare i rättsmedicin i Umeå, är problemet med brottsutredningen att vittnesuppgifterna inte stämmer med resultaten från obduktionen och från den rekonstruktion av dödsfallet som gjorts. –Det påstås, vad jag förstår, av vittnena att hon har hängt i en viss sjal på ett visst sätt, men utredningen ger vid handen att fynden mer talar för någon annan form av snara och någon annan form av kroppsläge. Så som man fann henne hängandes det är inte så hon har dött, enligt den här utredningen? –Det finns i alla fall starka tvivel om det. Talar det här för att hon har blivit mördad? –Det är en svårare fråga att besvara. Det pågår ju fortfarande en brottsutredning så det är klart att det fortfarande en misstanke om brott, men jag vill betona att det finns flera kvarstående frågetecken i hur det hela har gått till, säger Anders Eriksson. Det är de här frågetecknen som måste rätas ut innan åklagaren kan gå vidare med fallet, säger Christian Diesen. –Det hela handlar helt enkelt om dödsorsaken. Är det mord har man en klar misstänkt, är det självmord finns det ingen att misstänka. Men om han kan bevisa att hon har mördats då kan han gå vidare? –Ja om bevisen för mord ökar, då kommer brottsmisstanken mot pappan att öka igen.
Ulrica Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".