Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

NTF startar utbildning om bilbarnstolar

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 22.42
NTF startar ett projekt med att utbilda och certifiera barnbutikerna som säljer bilbarnstolar. Anledningen är en oro över att många föräldrar lockas till de osäkrare lågprisalternativen hos försäljare som sällan ger information eller hjälp. (Ekot)
Många föräldrar köper väldigt bra bilbarnstolar och ytterst få svenska småbarn dör idag i trafiken. Men det finns flera hot mot den utvecklingen, ett är de internationella rön som säger att barn bör sitta framåtvända i bilen, ett annat är att nästan hälften av alla bilbarnstolar är felmonterade vilket ofta beror på att de köpts hos återförsäljare med för lite kunskap och service, till exempel byggvarukedjer, postorderfirmor eller mackar, säger säger Carin Osvaldsson, projektledare på NTF. –Det skiljer sig ofta väldigt mycket i pris. Om man får välja mellan en bilbarnstol som kostar 399 och som dessutom ska vändas framåtvänt, alltså man kan ha den både bakåt- och framåtvänt, så tror man att man gör ett bra köp. Om man måste välja på en stol för uppåt 2000 kronor och som bara går att använda bakåtvänt, om man inte har kunskapen om hur mycket säkrare det är att åka bakåtvänt så väljer man ju den billigare varianten. Om vi inte arbetar emot det här tror jag det är fler köper sin bilbarnstolar hos de här handlarna som vi inte vill att man ska göra. NTF har nu utbildat 15 personer som i sin tur ska utbilda personalen på ett 20-tal butiker i barnfackhandeln. För att få certifierningen krävs också bland annat att man hjälper kunderna med att montera stolen. –Det är så pass krångligt att få bilbarnstolarna att sitta rätt och på rätt plats och man behöver få information om faran med krockkudden på passagerarplats. Man kanske behöver hjälp med en helhetslösning för familjen om man har flera barn i bilen. Första gången behöver man hjälp av en fackman. De certifierade affärerna ska även gratis kunna hjälpa till med att kontrollera begagnade stolar åt dom som väljer det alternativet. Men projektet med certifiering handlar alltså inte om att förbättra de mindre lämpliga försäljarna, utan att lyfta fram dom som är bra. Finns det då inte en risk att föräldrar som kanske undviker den ofta dyra barnfackhandeln, faller utanför projektet? –Den risken finns säkert därför är det oerhört viktigt att vi jobbar med konsumentupplysning i de här frågorna vid sidan om det här projektet dels att vi berättar så mycket som möjligt att det här finns, att alla grupper får veta att NTF certifierat handlaren och var den närmaste butiken finns. Vi kommer att ha en köpguide på vår hemsidan där man bara kan gå in och klicka på sin kommun och få upp vilka butiker som är certifierade i närheten där jag bor, säger Carina Osvaldsson.
Helena Mellander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".