Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Andra valomgången i fattigt och valtrött Serbien

Publicerat lördag 12 oktober 2002 kl 13.34
Det är presidentval i Serbien på söndag igen, den andra valomgången. Den stora frågan är: kommer folk gå och rösta? De två finalmotståndarna i denna andra omgång är ense om en sak. Det blir kaos och elände i Serbien om valet underkänns på grund av för lågt valdeltagande.
För serberna är valet inte lätt. – Det är inte särskilt mycket att välja mellan, det är svårt, säger en ung mamma. – Det är lite bättre den här gången, det är bara två kandidater kvar, men ingen av dem är särskilt lockande, tycker hon. Reforminriktad liberal På söndag står valet mellan den nuvarande presidenten för hela Jugoslavien, Vojislav Kostunica, vars främsta budskap är att Serbien måste få en ny författning, och vice premiärminister Miroljub Labus, en starkt reforminriktad liberal som vill se snabba privatiseringar och att Serbien kan anslutas till EU så snart som möjligt. De här två har inte många trösterika ord att säga till den femtedel av befolkningen som inte ens vet varifrån de ska få mat i magen när de vaknar på morgonen. Den stressen, att klara överlevnaden, är märkbar överallt i Belgrad. Så här reagerar en medelålders kvinna på frågan om det är svårt att välja: – 17 år har jag arbetat, min lön är så dålig att den bara räcker halva månaden, berättar hon gråtande. Men jag hoppas ändå framtiden blir bättre, vi måste visa våra barn att det går. Har åtminstone ett arbete Denna förtvivlade kvinna har det trots allt förhållandevis hyfsat. Hon har, om än dåligt betalt, ett arbete. För den mycket stora fattiga delen av befolkningen är frågan om författningar och lagar å ena sidan, och snabba privatiseringar å den andra, mycket avlägsna. I den första valomgången för två veckor sedan var det bara 56 procent av väljarkåren som röstade. Gränsen går vid 50 procent. Blir valdeltagandet lägre, kan inte valet godkännas utan måste tas om från början inom två månader. Med väljare som är ännu mer valtrötta än i dag. Därför manar nu både presidentkandidaterna och den ortodoxa kyrkans överhuvud serberna att trots allt fatta ett beslut och gå till valurnorna på söndag.
Christina Gustafsson, Belgrad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".