Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Övervakningskamera bra rånskydd för butiker

Publicerat söndag 13 oktober 2002 kl 08.30
Rån är ett stort problem för små butiker. Få rån klaras dessutom upp. Men övervakningskameror bättrar kraftigt på uppklaringsstatistiken, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.
I genomsnitt klaras bara tre av tio butiksrån upp i Sverige. Men i butiker som satsar på övervakning och skyddsutrustning ökar uppklarningsfrekvensen så att åtta av tio rånare åker fast, något som också slås fast i en ny kartläggning av Brottsförebyggande rådet. – Vi har investerat i så pass mycket säkerhetstänkande på den här stationen med överfallslarm, säger Tomas Lönnberg som arbetar på en bensinmack i Midsommarkransen i södra Stockholm. – Vi slussar in kunderna och har ett bra kameraövervakningssystem. Om man trycker på det så skickar det även bilder och ljud till en larmcentral, vi har lite cigaretter framme, vi har pengarna inlåsta i en cashguard. Just rån är jag inte så orolig för, det finns inget att råna här. Det bästa skyddet mot rån är att butiken inte är värd att råna. I första hand att det inte finns några kontanter att hämta. På Statoil-macken där Tomas Lönnberg arbetar matar personalen in alla pengar i ett låst kassasystem som bara lämnar ut växel automatiskt och där det inte finns någon kassalåda som personalen kan öppna. Den tekniska utrustningen är viktig för säkerheten, det håller Louise Ekström på Brottsförebyggande rådet med om. Hon har gjort en ny kartläggning av butiksrån. – Vad vi tror är den främsta förebyggande åtgärden handlar om en säker kontanthantering. Det har ju visat sig i internationella studier också att det i kombination med andra åtgärder kan man förebygga rån. När det gäller tekniska hjälpmedel är det mer omtvistat om det förebygger utsattheten för rån. Det man kan se är ju att tekniska hjälpmedel som övervakningskameror och tysta larm, ger en ökad säkerhet för personalen, men det hjälper också polisen i spaningsarbetet att få fatt en rånare när väl ett rån har skett. På Statoil, som lägger ner stora summor på säkerhetsutrustning har man märkt en tydlig effekt vad gäller uppklarning av rånen. Medan bara tre av tio butiksrån klaras upp i genomsnitt så åker åtta av tio som rånar Statoil-mackar fast för att rånet filmats av övervakningskamerorna. Men säkerhet kostar pengar, något som kunderna betalar för i slutändan säger Ove Svahn på statoils huvudkontor. – Kostnaden är ju hundratusentals kronor per station när man gör en grundinvestering från botten. Det är ju klart att i slutändan finns det ju bara en kund som betalar alla kostnader som finns, så är det ju.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".