Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU vill godkänna giftigt ogräsmedel

Publicerat tisdag 15 oktober 2002 kl 06.00
Flera bekämpningsmedel, som Sverige inte vill ha, är på väg att godkännas inom EU. Bland annat vill EU-kommissionen godkänna det mycket giftiga ogräsmedlet Paraquat, som har varit förbjudet i Sverige sedan 1983.
I slutet av den här veckan tas frågan upp i den ständiga kommittén för livsmedel och djurhälsa. Sverige motsätter sig ett godkännande av det här medlet. - Det har sådana allvarliga risker för användarna, därför vill vi förbjuda det, säger Lilian Törnqvist på Kemikalieinsopektionen. Många olyckor i tredje världen Paraquat, som tillverkas av Syngenta, tidigare Zeneca, har orsakat hundratals dödsfall och många fler sjukfall i tredje världen. Medlet är mycket akut giftigt och jordbruksarbetare i utvecklingsländer är särskilt utsatta eftersom de går med ryggsprutor och har dålig skyddsutrustning. EU-kommisionen räknar inte med olyckor Den typen av exponering sker inte i Europa, säger EU-kommissionen. Använder man handskar och skyddande kläder finns ingen större risk för skador. Men i den riskvärdering som kommissionen presenterar räknar man över huvud taget inte med olyckor, slarv och missöden. - I den riskbedömning som görs utgår man från en ideal värld, säger Lilian Törnqvist, men vi vet att det inte går till så i verkligheten. Kan leda till döden Vid inandning och hudkontakt letar sig Paraquat till lungorna - hög exponering leder till förstörda lungor och döden - det finns idag inget motmedel eller behandling. Sverige inte ensamt Ersättningsprincipen - att byta ut giftiga och farliga kemikalier mot mindre farliga gäller inte för bekämpningsmedel inom EU. Flera andra länder i EU har liksom Sverige förbjudit Paraquat - Finland, Danmark och Österrike. Och nyligen beslutade Malaysia att förbjuda medlet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".