Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Botniabanan kritiseras av fågelvänner

Publicerat onsdag 16 oktober 2002 kl 06.17
Striden om sträckningen av Botniabanan fortsätter. Miljöorganisationer och forskare protesterar mot nu mot Banverkets planer.
Regeringen måste ta hänsyn till Umedeltats unika naturvärden och inte tillåta den sträckning av Botniabanan, som Banverket förslår. Det anser Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologiska förening tillsammans med 25 forskare i ett upprop som publiceras i Aftonbladet på onsdagen. – Det här området är otroligt värdefullt. Det är ett av de viktigaste områden vi har i Sverige. Man kan helt enkelt inte diskutera att exploatera det och sedan försöka ersätta det på mänsklig väg, säger Ulf Skyllberg på Västerbottens ornitologiska förening. Hur kan man veta att järnvägen får negativa konsekvenser på fågellivet? – Man kommer att dika ut den värdefullaste delen av området. Det säger sig självt att om man drar järnvägen där vi har de stora fågelansamlingarna på våren så får det stora effekter. Värt att skyddas enligt regeringen Senare i höst väntas regeringen fatta beslut i frågan. Umeälvens delta har av regeringen föreslagits ingå i EU:s internationella nätverk för skyddsvärd natur, det så kallade Natura 2000. Samtidigt vill Banverket dra Botniabanan genom området. Banverket anser att andra sträckningar skulle vara ofördelaktiga från trafiksynpunkt. Den svenska regeringen har bett EU-kommissionen att yttra sig i ärendet. Den 28 oktober ska regeringstjänstemän till Bryssel för att svara på frågor från kommissionen och redogöra för vilka alternativ som finns.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".