Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO efterlyser nya organ för lönebildning

Publicerat onsdag 16 oktober 2002 kl 12.57
LO-ekonomerna vill se en ny form av institutioner på arbetsmarknaden för att övervaka att inte löneökningarna i Sverige blir högre än i EMU-länderna - något som skulle försämra de svenska företagens konkurrenskraft.
Arbetsmarknadens parter kan inte själva klara det här och inte heller med hjälp av statliga Medlingsinstitutet säger LO-ekonomen Mats Morin: – Det verkar ju inte räcka. Vi har ju sett den här utvecklingen nu och Medlingsinstitutet fyller en viktig roll för att skapa en samsyn om lönebildningens förutsättningar. Men vi ser inte att det räcker i framtiden. Vad är det för typ av institutioner ni vill se? – Det är inte vår uppgift att konkretisera hur de ska se. Vi anser att det krävs bred samsyn i de här frågorna, både mellan arbetare och tjänstemän, mellan representanter mellan de offentliga och de privata. Och de spänningar som Mats Molin talar om är att olika grupper på arbetsmarknaden tycker att andra får mer i löneökning och därför vill kompensera sig. Exempelvis pekar LO-ekonomerna på att tjänstemännen haft en bättre löneutveckling än arbetarna. Just nu funderar Kommunalarbetareförbundet att säga upp tredje året av sitt avtal. Det här har fått andra LO-förbund att säga att de också försöka få höjda löner. Svårare att konkurrera Skulle det här ta fart för mycket befarar LO-ekonomerna så stora löneökningar att svenska företag får svårare att konkurrera på världmarknaden, vilket naturligtvis kan leda till ökad arbetslöshet. Men det här gäller när framför allt när konjunkturen är stark. Och trots att varningen kommer idag så tycker ändå inte LO-ekonomerna att läget just nu är akut. För i sin konjunkturprognos som presenterades under onsdagen så är LO-ekonomerna mer pessimistiska nu än för ett halvår sedan. Börsfallet påverkar De tror till exempel inte att regeringen kommer att lyckas med sitt mål på 80 procents sysselsättning till 2004. Och det förklarar Mats Morin med bland annat börsfallet och den internationella konjunkturnedgången. – Det här gör att vi går mot ett sämre läget på väg mot 2004. Den efterfrågan som vi ser nu räcker inte till för att dra upp ekonomin till sysselsättningsmålet. Vi når målet först ett par år senare, runt 2006, säger Mats Morin, LO-ekonom.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".