Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Zambia svårt drabbat av svält

Publicerat torsdag 17 oktober 2002 kl 12.52
I södra Afrika håller nu hungersnöden på att gå över i svält. Det varnar Lutherhjälpen för efter en resa i ett av de drabbade länderna, Zambia.
– Läget är väldigt akut. Människor har helt enkelt slut på mat. Det innebär att man för en desperat kamp varje dag för att försöka hitta något att stoppa i munnen, säger Christer Åkesson på Luteherhjälpen, nyss hemkommen från resan till Zambia. Kokta rötter Omogen mango som går att äta även den om den kokas, tillhör också det som kvinnorna ger sig ut att leta efter. I byarna som Christer Åkesson besökte under nära 300 mils resa genom framför allt östra Zambia. Frukten och rötterna måste sökas allt längre bort från byarna ju längre tiden går, och med koktiden som krävs för tillagningen serveras dagens enda mål efter stor möda sent på kvällen. Drabbar barn och gamla Ingen odlad mat finns kvar att äta, årets skörd slog fel på grund av torka och gav 45 procent mindre mat än förra året, som redan det var ett dåligt år. Och det är barnen och de gamla som nu drabbas först. Rädsla för genmajs Men svält orsakas sällan av bara torka, och bland de extra ingredienser som finns i dagens hungerkatastrof i södra Afrika ingår ett handelspolitiskt spel mellan EU och USA. Till FN:s matprogram WFP har USA inte skänkt pengar för att lindra nöden, utan majs, som är genmodifierad. Majsen ligger nu i lagerlokaler i Zambia, stoppad av den zambiska regeringen. Regeringen är oroad över vad genförändrad mat gör, dels med människors hälsa. Men också med den inhemska biologiska mångfalden om den sprids i naturen. Och om så skulle ske, finns rädslan för framtida problem med att sälja sina jordbruksprodukter till EU, som är skeptisk till genmodifierad mat. Majsen borde användas Samtidigt finns det ett överskott av lokalt producerad mat i Sydafrika, Uganda, Kenya och Tanzania, som skulle kunna ha köpts in om det kommit pengar i nödhjälp, i stället för genmajs. Men i dagens akuta läge tycker Christer Åkesson att den zambiska regeringen åtminstone borde mala ner den kontroversiella majsen, så att den kan ätas utan att riskera att spridas i naturen:
Maria Sjöqvist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".