Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfelt: ”Bryt dialogen med mp”

Publicerat fredag 18 oktober 2002 kl 11.55
Moderaternas nya gruppledare i riksdagen, Fredrik Reinfelt, tycker att det är dags för de borgerliga att sluta tala om ett samarbete med miljöpartiet. Framför allt kritiserar Fredrik Reinfelt folkpartiet som efter riksdagsvalet visade tecken på att vilja bryta den traditionella, borgerliga blockpolitiken.
– Vi har ju inte bytt fot, däremot så har det varit väldigt tydligt att folkpartiet har varit lite berusade av framgångarna i valet, och det kanske man få förstå. – Jag tycker dock att det är dags att vakna upp nu och inse att miljöpartiet har valt sida. Och det är till och med tveksamt vad skälet ska vara för borgeliga partier att göra partiet mer intressant än vad det egentligen är, säger Fredrik Reinfeldt. Udden är riktad mot folkpartiledaren Lars Leijonborg, som har ambitioner att bryta upp blockpolitiken med hjälp av miljöpartiet. Vill inte har femparti-motioner Moderaterna är utpekade som huvudmotståndare i politiken av miljöpartiet och det finns inget samarbetsintresse från nåt håll. Fredrik Reinfeldt är inte särkskilt intresserad av att skriva fempartimotioner i riksdagen, gemensamma förslag från de borgerliga och miljöpartiet ihop: – Vi tycker inte att vi ska sitta och skriva femparti-motioner, därför att det finns ingen överenskommelse till grund för detta. Miljöpartiet ingår i en överenskommelse med vänsterpartiet och socialdemokraterna - inte alls i överenstämmelse på de sätt som de förespeglade väljarna att de skulle få inflytande - men de har ändå skrivit en överenskommelse. Den finns nedskriven i en rad punkter och jag förutsätter att de håller ihop på sin kant. Och sen får vi fyra borgerliga partier börja arbetet med att lägga grund för det regeringsalternativ som jag tycker vi ska vara tillsammans. Öppnar för vissa samarbetsområden Det går ändå att se några områden där Fredrik Reinfeldt kan tänka sig ett samarbete, men inte med nån större entusiasm, som det låter: – Jag kan kanske tänka mig regelförändringar som ska underlätta för småföretag, möjligheter kanske att garantera bättre valfrihet i form av skola, säger Fredrik Reinfeldt.
Inger Arenander, Ekots inrikespolitiske kommentator
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".