Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fusk med föräldrapenning polisanmäls

Publicerat fredag 18 oktober 2002 kl 16.37
Det kommer bli skärpt kontroll av föräldrar som tar ut ersättning för vård av sjukt barn. Alla som misstänks för fusk ska polisanmälas. Orsaken till att rutinerna skärps är en kartläggning, som visar att föräldrar lämnar felaktiga uppgifter om vård av sjukt barn i vart tionde fall.
Undersökningen har gjorts av Riksförsäkringsverket och där ser man allvarligt på resultaten man fått fram. – Det är ett allvarligt brott. Försäkringsbedrägeri är ett brott som ger fängelse eller böter - och det är långt ifrån att gå igenom tullen med en extra flaska, säger Stig Orustfjord som är avdelningschef. Granskat 3 000 ärenden Sammanlagt handlar det om 3 000 ärenden som Riksförsäkringsverket, RFV har granskat. Det handlar nästan uteslutande om ersättning för vård av sjukt barn. Och det undersökningen visar är alltså att det förekommer felaktiga uppgifter i vart tioende ärende, en mycket hög siffra enligt Stig Orustfjord. – Den är överraskande hög jämfört med de studier vi gjort tidigare. I många fall handlar det om barn som har varit på dagis som vanligt samtidigt som föräldrarna har jobbat och både fått lön och föräldrapenning, säger Stig Orustfjord – Ja, det är klart att det är fullkomligt oacceptabelt om man har varit och arbetat och haft lön, och samtidigt på heder och samvete intygar att man behöver en försäkringsersättning. Ringt runt och kontrollerat RFV uppskattar att de felaktiga uppgifterna kostar samhället 200 miljoner kronor om året. I Örebro län har försäkringskassan granskat 167 ärenden. Det försäkringskassan bland annat har gjort är att ringa runt till arbetsgivare, skola och barnomsorg för att kontrollera om barnet verkligen har varit sjukt och om föräldern har varit hemma eller inte. Tolv procent av fallen var felaktiga, alltså över riksgenomsnittet. Åke Lindvall som är direktör för försäkringskassan i Örebro län ser en orsak till att människor fuskar: – Den här föräldrapenningen har ju hitills betalats ut väldigt snabbt efter det att man varit hemma, så det är snabba pengar. Det kan naturligtvis vara en orsak: folk sitter ju i ekonomiska trångmål och så gör man så här. Polisanmälan för fuskarna Nu väntar polisanmälan för de som har fuskat. – Nu kommer vi utöka kontrollerna och också göra de intelligentare. Och framför allt: alla som vi upptäcker i kontrollerna kommer vi att polisanmäla, säger Stig Orustfjord, avdelningsdirektör på Riksförsäkringsverket.
Maria Gustafsson och Ola Henriksson, i samarbete med Maria Eriksson, SR Örebro
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".