Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fp föreslår svåra och lätta kurser i skolan

Publicerat lördag 19 oktober 2002 kl 11.19
Folkpartiet vill ändra i grundskolan så att eleverna på högstadiet ska delas in i grupper för att läsa enklare och svårare kurser i engelska och matematik. Allmänna och särskilda kurser har funnits förr men avskaffats. Folkpartiet vill införa dem igen för att fler elever ska klara godkänt i grundskolan, säger Ulf Nilsson, folkpartiledamot i utbildningsutskottet.
- Vi måste låta elever läsa lite olika beroende på vilken inriktning och vilka intressen och vilken förmåga de har. En lite lättare kurs och en lite svårare kurs, säger Ulf Nilsson. Folkpartiet har länge velat ha en liknande uppdelning på gymnasiet, men i en partimotion vill man nu också införa allmänna och särskilda kurser i grundskolan från sjunde klass i högstadiet. I första hand gäller det engelska och matematik men också delar av svenskan. Känslig uppdelning Uppdelningen har funnits tidigare, under lång tid. Den kom 1962 men togs bort i början av 90-talet. Att dela upp eleverna i en klass i grupper är mycket känsligt och kontroversiellt. Många uppfattar det som att eleverna blir sorterade i A och B-lag. Men folkpartiet menar att det här är ett sätt att få fler elever att klara godkänt i svåra ämnen. Den allmänna enklare kursen ska i första hand satsa på att eleverna ska få godkänt. - Det har ju varit ett fult ord i den svenska skolan, att nivågrupppera, i väldigt många år. Men i verkligheten så har ju alla de elever som behöver lite mer stöd förlorat på den här likriktningen. Föreslår nya betygskriterier I många skolor finns redan idag en viss uppdelning i nivåer, ända nere på lågstadiet, där eleverna läser olika svårighetsgrader i en del ämnen. Det bestämmer lärarna och skolan själva över. Men nu alla har samma kursplan. Folkpartiets förslag går längre och Ulf Nilsson tror att det behövs nya skilda kursplaner och olika betygskriterier för allmän och särskild kurs men att frågorna behöver utredas. Om eleven- och skolan inte kommer överens om vilken kurs eleven ska gå är det skolan som ska bestämma, säger Ulf Nilsson: - Jag föreställer mig ändå att det ska finnas en grundläggande regel som säger att läraren i vissa ämnen har rätt att placera eleven i en undervisningsgrupp som stämmer överens med vad eleven har förmåga att klara av.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".