Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finansministern tveksam till eget förslag

Publicerat lördag 19 oktober 2002 kl 12.44
På lördagen lägger finansminister Bosse Ringholm fram ett förslag som ska förhindra att den så kallade "pomperipossaskatten", alltså att skatten överstiger 100 procent, drabbar de företagare som inte gjorde någon vinst på aktiebyten. Förslaget är en beställning från ett enigt skatteutskott. Men Ringholm är tveksam till sitt eget förslag, bland annat för att det kostar 300 miljoner och inte 10 miljoner, som sades från början.
– Det är inte bara för att det är för dyrt utan för att det visade sig att det som riksdagen efterfrågade gick inte att avgränsa på ett sådant sätt som man hade föreställt sig utan det blev en betydligt bredare grupp. Jag kan förstå att många människor har haft problem med aktieutvecklingen och att många som har sålt sina företag också fått problem. Vi vill gärna hjälpa till och lösa deras situation men när det blir i en sådan stor omfattning så för det med sig en del andra svårigheter. Det handlar framför allt om IT-företagare som tagit ut aktier som betalning för sina företag. När IT -bubblan sprack var det många av dessa aktier som blev värdelösa. Och de som skjutit upp skattebelatningen hade plötsligt inget att betala med. Det blev en ren pomperipossa effekt. Ringholm kan inte säga hur många fler företag det blir som nu gynnas av att lagen inte går att beränsa till IT-företagare som gått i konkurs. Nu gynnas även företag som bara haft en dålig aktiutveckling, enligt finansministern. De nya reglerna som kan träda i kraft 1 januari 2003, men gäller också retroaktivt från 1 januari 1999, kommer att ”öka spänningen i skattesystemet”, enligt Bosse Ringholm: – Självfallet eftersom vi har ju ett skattesystem där vi försöker att behandla alla lika, men eftersom vi vidgar kretsen av de som får skattenedsättning och skattebefrielse så kan det ju också uppstå andra grupper som tycker att de har rimliga skäl också att få skattelindring och på det viset blir det ökade spänningar i skattesystemet. Du är ju motvillig till det här förslaget, hoppas du rent av att det blir avslag i riksdagen? – Nej, jag tycker att det är viktigt att det som riksdagen har beställt av regeringen också kan effektueras. Nu har det ju blivit mer omfattande än vad riksdagen hade föreställt sig från början.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".