Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avslag för utredning om folkrätten i Israel

Publicerat söndag 20 oktober 2002 kl 12.53
Svensk åklagare kommer inte att utreda om Israel brutit mot folkrätten i samband med angreppen mot palestinier i Gaza och på Västbanken. Det beskedet har SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund fått på den polisanmälan de gjorde i somras.
Thomas Lindstrand är chefsåklagare i Stockholm: - Det hela faller ju redan på grund av att det är praktiskt ogenomförbart att genomdriva en förundersökning. SSU har anlitat juristen Peter Bergquist. Han överklagar åklagarens nej. Han ser möjligheter i den svenska lagen att åtala ansvariga militärer och politiker i Israel för brott mot folkrätten och begära att de lämnas ut till Sverige för rättegång här. Peter Bergquist anser att åklagaren kunde ha satt igång en förundersökning: - Åklagaren säger ju att det vi ser utspela sig på västbanken är straffbart enligt svensk lag. Chefsåklagare Thomas Lindstrand säger i sitt avslag att det i den svenska lagen finns grund för att inleda en förundersökning mot ansvariga i Israel med stöd av anmälan. Men att det alltså är praktiskt ogenomförbart. Men Thomas Lindstrand har inte frågat dom israeliska myndigheterna om hjälp: - Jag är helt övertygad om att jag kommer att få ett nej om jag överhuvudtaget får ett svar. Du har ju inte frågat, hur kan du då veta vad du får för svar? - Jag vet inte till 100 procent men jag vet till 99,9 procent och det räcker för mig. Peter Bergquist som företräder SSU tycker att chefsåklagare Thomas Lindstrand skulle fråga israelerna: – Han bedömer det som utsiktslöst att få assistans av israeliska myndigheter, det är en bedömning som vi inte delar därför att i Israle idag så pågår ungefär 200 polisutredningar för det som i Sverige skulle betraktas som folkrättsbrott. Chefsåklagagen Thomas Lindstrand har tidigare drivit liknande mål där stater brutit mot folkrätten. Det gällde till exempel mordet på Dagnar Hagelin där den misstänkte mördaren Astiz häktades. Men enligt Lindstrand är det en helt annan sak att försöka sätta igång en förundersökning mot ansvariga politiker och militärer i Israel där konflikten pågår för fullt. Även om Lindstrand skulle bestämma sig för att inleda en förundersökning måste han först få regeringens tillstånd. Han tycker inte att han är överdrivet försiktig och hukar för regeringen: – Jag vet inte om jag ska svara på en sådan oförskämd fråga ens en gång utan jag kan bara hänvisa till vad jag själv har skrivit här. Det går ju inte att bedriva en förundersökning om man inte får höra målsägande, vittnen, misstänkta, etc. Göra brottsplatsundersökningar och sist men inte minst så är det ju ingen mening att driva en förundersökning om man inte ens kan få de man åtalar till en domstol.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".