Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Inga är så isolerade som Nordkorea”

Publicerat söndag 20 oktober 2002 kl 17.37
I Nordkorea undanhålls invånarna information som andra länder får ta del av. Bland annat känner de inte till att flera Japaner kidnappades av nordkoreanska agenter i slutet av 70-talet och att fem av japanerna nu är i sitt hemland för att träffa släktingar och vänner för första gången på mer än 20 år. Ekots reporter Caroline Salzinger tog sig in i det slutna landet med dold mikrofon.
I det senaste numret av Nordkoreas engelskspråkiga tidning, Pyongyang Times, har kidnappningarna helt sonika strukits ur slutdokumentet mellan Nordkoreas och Japans ledare. Inte med ett ord nämns det att Nordkorea kidnappade japanska medborgare för att de skulle lära ut japanska till nordkoreanska spioner. Och eftersom landets propagandaministerium är exempellöst framgångsrikt på att stänga ute information så känner inte ens engelsktalande nordkoreaner till att det som landet så länge förnekade faktiskt hände. ”Jag har hört talas om kidnappningarna men jag visste inte att Kim Jong il medgav det. Oj då, det betyder att vi gjorde det,” säger en nordkoreansk kvinna när jag berättar vad som framkommit i mötet mellan de två ledarna. Utåt må det verka som om Nordkorea håller på att öppna sig lite, men inåt, gentemot de 20 miljoner invånarna visas inga sprickor i fasaden. Och om regimen vill undanhålla nordkoreanerna något, då får de heller inte veta det. Inget annat land i världen lyckas hålla sina medborgare så totalt isolerade från omvärlden som Nordkorea. Det finns förstås inga tidningar utom regimens egna, inget internet och inget mobiltelefonnät. För att folket inte ska kunna nås av utlänningars prat om demokrati och yttrandefrihet så finns det två parallella telefonsystem, ett för utlänningar och ett för nordkoreaner. De två näten är skilda från varandra så att nordkoreaner bara kan ringa nordkoreaner och utlänningar bara kan tala med andra utlänningar. I affärerna säljs radio- och TV-apparater som är förinställda på regimens sändningar, alla andra frekvenser är blockerade. En västerländsk biståndsarbetare som jobbar i huvudstaden Pyongyang berättar att i vissa bostadsområden stängs TVn av och på från centralt håll, människorna själva har ingen möjlighet att tysta propagandaapparaten. Från tidig morgon till klockan elva på kvällen sänder radion och de tre TV-kanalerna andäktiga hyllningar av den käre ledarens senaste stordåd. Varenda steg Kim Jong il tar redovisas. Som i inslaget från TV-nyheterna förra lördagen, där det beskrivs hur han besökt ett museum och gett ovärderliga råd för att förbättra det.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".