Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lågt stöd för utvidgning inom EU

Publicerat måndag 21 oktober 2002 kl 06.07
Sverige toppar listan av länder som stöder EU:s utvidgning, visar en rapport som EU-kommissionen presenterar senare idag, men som Ekot redan läst. Undersökningen visar också att i en rad kandidatländer är en majoritet emot att gå med i unionen.
I Sverige är sex av tio positiva till att ta emot de tretton kandidatländerna i europeiska unionen, visar den senaste i en serie av opinionsundersökningar som EU-kommissionen låter göra. Därmed hamnar Sverige högst upp. Nästan lika högt ligger länder som Grekland, Danmark, Finland och Spanien. Det är förmodligen siffror som glädjer kommissionen i Bryssel. Men andra resultat oroar förmodligen desto mer. För i de stora medlemsländerna är det illa ställt med stödet för utvidgningen. De 60 procenten i Sverige kan jämföras med bara 25 procent i Frankrike. Också Storbritannien, och Tyskland ligger lågt jämfört med övriga medlemsländer. Irland, som i den europeiska debatten utmålats som ett land kritiskt till utvidgningen, Irland ligger precis i mitten på skalan, enligt kommissionens jättelika opinionsundersökning. Nu är det inte bara inom unionen som entusiasmen på sina håll är måttlig för utvidgningen. I Slovenien, som ligger mycket långt framme i förhandlingarna med EU, är det också illa ställt med förankringen. 40 procent är emot att gå med i EU, bara 35 procent är för. Också i Estland, Lettland, Litauen, Rumänien och Turkiet är en majoritet idag i varierande utsträckning emot medlemskap i unionen. Det kan bli ett minst lika allvarligt hot mot utvidgningen som helgens folkomröstning i Irland. För kandidatländerna ska också hålla folkomröstningar för att säga ja eller nej till att gå med i EU. Om dagens siffror står sig kan utvidgningen komma att halta på grund av motstånd i kandidatländerna.
Willy Silberstein, Bryssel
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.