Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om extra lediga dagar kritiseras

Publicerat måndag 21 oktober 2002 kl 06.12
De båda fackliga centralorganisationerna LO och TCO kommer troligtvis att ansluta sig till dem som kritiserar den statliga utredning som föreslagit fem extra lediga dagar per år. I våras sa både LO och TCO ja till förslaget men enligt uppgifter till Ekot kommer de båda organisationerna på sina styrelsemöten på måndagen att kräva förändringar av lagförslaget i sina remissvar till regeringen.
Eftersom både LO och TCO organiserar anställda inom många olika branscher med många olika typer av avtal kan det förstås vara lite svårt att enas om en linje som passar alla grupper. Den här gången är det fackförbunden inom industrin som har blivit oroliga för att det nya lagförslaget om kortare arbetetstid ska krocka med och sabotera kollektivavtal som redan förhandlats fram, avtal som innehåller just olika typer av arbetstidsförkortningar. LO:s styrelse har nu utarbetat ett förslag till kompromiss som enligt Ekots källor ska vara förankrat hos samtliga LO-förbund. I det här förslaget krävs det att det ska vara möjligt för de branscher som så vill att förhandla om skrivningarna i en del av lagparagraferna så att de passar ihop med kollektivavtalen, men det ska inte enligt LO, utom i undantagsfall, gå att förhandla bort de fem lediga dagarna för att få ut pengar istället. Men tjänstemännen i TCO går här ett steg längre i sitt förslag till remissvar som också det lär vara förankrat hos de olika medlemsförbunden. I TCO:s förslag står det nämligen att lagen ska vara förhandlingsbar fullt ut, alltså att det skulle vara möjligt att byta ut de lediga dagarna mot pengar. LO kräver också att införandet av de fem lediga dagarna ska ske i långsammare takt än vad utredningen föreslår. En rivstart med två dagar år 2004 tycker LO skulle ta för mycket av löneutrymmet det året och föreslår istället en dag per år fram till år 2008. När svaren från alla remissinstanserna har kommit in ligger bollen hos regeringen och förmodligen någon gång under hösten får vi reda på om regeringen kommer att ta hänsyn till de här invändningarna från LO och TCO och den betydligt hårdare kritiken som hörts förut från bland annat arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".