Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Handeln med kvinnor ökar

Publicerat måndag 21 oktober 2002 kl 11.51
Trots kampanjer, polisinsatser och samarbete över gränserna ökar kvinnohandeln i Östersjöområdet. Undersökningar visar att en av de viktigaste orsakerna är den dåliga inkomstutvecklingen för i synnerhet kvinnor i Ryssland och dom baltiska staterna.
En granskning av familjeekonomin i Baltikum visar att arbetslösheten bland kvinnor är betydligt större än bland män. De kvinnor som har jobb, har en lön som bara är 80 procent av männens eller ännu lägre. Ungefär en tredjedel av alla familjer tycker att de är eller håller på att bli fattiga, och kvinnorna drabbas hårdast. Unga kvinnor lätta offer Så fort barnen har en chans försöker de komma ut och skaffa ett jobb, och de både antalet unga flickorna som vill ha ett jobb och antalet kvinnor som försöker få en dräglig inkomst blir lätt offer i kvinnohandeln som bara ökar. Ökar även i Norge –Allt pekar på ökad kvinnohandel, säger Audra Sipaviciene från den internationella migrationsbyrån i Vilnius i Litauen. Polisen upptäcker allt fler fall och det blir fler och fler åtal för kvinnohandel och antalet kvinnor som har råkat illa ut och söker hjälp ökar. Tyskland är för tillfället det land i norra Europa där flest kvinnor hamnar, men att kvinnor säljs till dom skandinaviska länderna blir allt vanligare. Även i Norge, där kvinnohandel tidigare varit ovanlig, ökar nu antalet fall. Svenska flickor säljs till Japan Sverige och dom andra nordiska länderna är inte bara mottagarländer; handeln med kvinnor som säljs till Japan har ökat också från våra trakter. –Japan är ett land som många unga flickor och kvinnor vill resa till för det är spännande och annorlunda, säger Gunilla Ekberg, svensk koordinator i den just nu pågående nordisk-baltiska kampanjen mot kvinnohandel. Maffian styr handeln Ofta börjar flickorna jobba på klubbar, och hamnar snart i maffians grepp. –Den japanska maffian, yakuzan, äger och styr många av de klubbar flickorna jobbar på, och säljer också flickor från en klubb till en annan, säger Gunilla Ekberg.
Christer Fridén, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".