Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrarpappor samlas och pratar

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 06.00
Regeringens löfte om insatser till stöd för invandrarflickor som hotas av sina familjer, efter mordet på Fadime i januari, har resulterat i mycket litet. Dessutom ligger fokus mest på flickornas situation och inte på det som orsakar förtrycket, männens kvinnosyn, men i Stockholm har Mansjouren inlett projektet ”Pappa till pappa”, och där vänder man sig till just invandrarpappor som ringt jourens hjälptelefon och berättat om misshandel, våld och övergrepp på sina barn och hustrur.
Var femte man som ringer till Mansjouren har invandrarbakgrund och problemen är många, berättar ordföranden i mansjouren Johan Zetterberg: – Känslan av isolering, av att vara diskriminerad, pratar dålig svenska, har ett konstigt namn, svårt att kommunicera helt enkelt, många som har haft bättre statusjobb i hemlandet men som kommer till Sverige och hamnar i någon förort, hur svårt är inte det. Alla som ringer erbjuds att komma till jouren för enskilda samtal och kan därifrån slussas vidare till en samtalsgrupp. Första gruppen har träffats För några veckor sedan träffades den första gruppen med sex pappor där alla har invandrarbakgrund. De kommer från många olika håll i världen som Bangladesh, Kurdistan, Iran och Irak. Några av dem är dömda för misshandel av sina hustrur men det gemensamma är att de vill bryta det våldsmönster de haft. Stockholms integrationsförvaltning har gett ekonomiskt stöd till samtalsgrupperna, men när jouren sökte bidrag från regeringen, till tolkar, blev det nej. Sahlins kommentar Trots att regeringen, med integrationsminister Mona Sahlin i spetsen, har utlovat stora insatser för att motverka den så kallade hederskulturen har få projekt som riktar sig till just män fått stöd, trots att de är orsaken till att flickorna i familjerna far illa. Det kommenterar Mona Sahlin så här: – Förklaringen är väl, rakt och ärligt, att det akuta blev så uppenbart, med mordet på Fadime, och då blev fokus direkt på ”hur hjälper vi, stöttar vi dem som nu har problem?”. Steg två nu måste vara det enda långsiktigt hållbara: projekt och krav och opinionsarbete för att förändra männens syn på vad heder, vad jämställdhet och vad flickors rättigheter faktiskt är, säger Sahlin. – Det kan ju inte bara jag göra som representant för regeringen. Det är ju varje vuxen människa, man och kvinnas ansvar, i sina föreningar, i sin roll som lärare, i sin roll som granne, och kan vi understödja det arbetet så ska vi göra det, genom att också rikta resurser och också ställa krav på till exempel invandrarorganisationerna att de också måste jobba med värderingsfrågorna.
Margita Boström och Anna Lithander

Förra året ringde sammanlagt cirka 2 000 till Mansjouren. Cirka 400 av dem var män med invandrarbakgrund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".