Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassor ökar kontroll av sjukskrivningar

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 05.37
De ökande sjukskrivningarna beror till en del på att normen för vad som är sjukdom har förändrats. Det anser Kjell Roos, försäkringsöverläkare i Uppsala. Nu planerar försäkringskassan i Uppsala att införa ett nytt system för att förebygga onödiga sjukskrivningar.
Det är på grund av det särskilda tillskott i budgetpropositionen som försäkringskassan i Uppsala liksom flera andra försäkringskassor kan börja ett särskilt arbete mot onödiga sjukskrivningar. – Om man har en förskjutning i normsystemet så ska man inte belasta den enskilda individen för det, men däremot så är det ju exempelvis som i det här fallet försäkringskassans sak att se till att man följer normsystemet. Där har kassan haft lite små resurser för att klara av det, men som det ser ut nu så skulle man kunna få betydligt större möjligheter att komma tillrätta med det här; just genom att återföra information till den intygsskrivande läkaren. Tanken med det system som Uppsala och många andra förskringskassor planerar att införa är att granska sjukintygen så fort de kommer in till försäkringskassan, det vill säga efter 14 dagar. Både för att kunna lägga de enklare fallen som exempelvis benbrott åt sidan, och för att lägga ner mer arbete på svårare eller onödiga sjukskrivningar. I Västra Götaland infördes systemet för ett knappt halvår sedan. Det handlar, menar Kjell Roos, om att återföra kunskap om vad socialförsäkringen täcker. Den som behöver ta hand om sin gamla mamma har inte rätt att bli sjukskriven, hur stort behovet av tid än är. Inte ens argumentet att man annars blir sjuk håller, menar han. – När vi ser intyg som man kanske kan fråga sig om det är välgrundat, så gäller det att granska närmare, och sedan ta upp en dialog med den läkare som har skrivit intyget i första hand. I vilken utsträckning tror du då att man kan få ner sjukskrivningarna genom att öka kontrollen av intygen? – Det går inte att svara på förrän vi har börjat med de här kontrollerna så vi ser i vilken utsträckning vi har avvikande uppfattningar, eller där det inte stämmer med försäkringssystemet. Men om man går på regeringen så ska vi ju kunna halvera den på, tycker jag, väl kort tid. Är det bara så att det är en fråga om förskjutningar i regelsystemet, då klarar man av det. Men är det så att det är en arbetsmiljöfråga och en livsstilsfråga, då undrar jag om det inte tar betydligt längre tid. Vad tror du då? – Man ska aldrig tro i sådana här sammanhang. Det är lika bra att vänta och se vad som händer. I budgetpropositionen lyfter regeringen fram de problem som bottnar i att de läkare som sjukskriver har dåliga kunskaper om sambandet mellan hälsa och arbetsförmåga och pekar på att det i dag är vanligt att patientens önskan blir avgörande för sjuksrivningen. Med bland annat 100 nya halvtidsanställda försäkringsläkare och nya pengar till försäkringskassorna ska alltså kontrollen av sjukskrivningarna nu öka.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".