Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexköpslagen har haft liten effekt

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 06.35
Det finns ännu inga tydliga bevis på att lagen som förbjuder sexköp har minskat trafficking eller kvinnohandeln till Sverige. Det enda man kan konstatera är att lagen har gjort det besvärligare för dom män som tar emot kvinnorna i Sverige, säjer kriminalinspektör Kajsa Wahlberg som i flera år har studerat den här sexhandeln.
–De måste rekrytera kunder till kvinnorna, de måste också eskortera kvinnorna till kunderna, det kan vara deras hem, hotell, andra mötesplatser. Innan sexköpslagen kunde hallickarna släppa ut kvinnorna i gatuprostitution, då kunde de rekrytera sina kunder själva, hallicken satt bekvämt inne på ett café och drack kaffe och samlade in pengarna efteråt. Idag märker vi både ifrån kvinnorna i förhör med dem och från kriminella organisationer som vi haft telefonavlyssning på att det är besvärligt att vara hallick i Sverige idag. Dom svenska deltagarna på den nordisk-baltiska konferensen mot kvinnohandel som just nu pågår i Litauens huvudstad Vilnius får ofta frågor om den svenska sexköpslagen. Har den till exempel haft någon effekt på handeln med kvinnor från bland annat dom före detta öststaterna och Sovjet till Sverige? Den generella trenden är att trafficking ökar i Europa. Kajsa Wahlberg som från polisens sida har granskat kvinnohandeln kan inte idag säja att trenden i just Sverige är den motsatta, alltså att det skulle säljas färre kvinnor till Sverige än tidigare. Det kan till och med vara så att kvinnohandeln till Sverige ökar, trots förbudet att köpa sex. Kvinnohandel eller trafficking är näst narkotika- och vapenhandel den mest lönsamma formen av brottslighet. Man räknar med att omkring 120 000 kvinnor säljs bara till Västeuropa varje år. FN har beräknat att kvinnohandeln årligen omsätter omkring 70 miljarder kronor, men det är sannolikt en underskattning. Om det nu är så att kvinnohandeln till Sverige börjar bli krånglig för handlarna så säljs kvinnorna till andra länder istället. –Definitivt ser vi att man vänder sig till länder som Holland och Tyskland istället, säger Kajsa Wahlberg.
Christer Fridén, Vilnius
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".