Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya anställningsregler kritiseras

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 12.04
Det ska bli lättare för kortidsanställda att få fast jobb, enligt ett förslag från regeringens utredare Niclas Bruun. Men arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kritiserar förslaget och anser att den anställdningstid som, enligt utredningsförslaget, ska krävas för att erbjudas fast jobb är för kort.
Utredningen föreslår att det ska bli lättare att få jobb, exempelvis för personer som rycker in en kortare period när ett företag har en arbetstopp. Enligt utredningsförslaget så ska en person som jobbar sammanlagt 18 månader under en femårsperiod erbjudas fast jobb. Men 18 månader är för kort tid, anser Kent Brorsson på arbetsgivareorganisationen Svenskt Näringsliv. – Inte minst inom byggnadssektorn så kan det här innebära väldigt stora problem, där man har väldigt många tidsbegränsade anställningar med hantverkare som kommer in på ett bygge succesivt allt eftersom bygget fortskrider. Och där är de här reglerna förödande, säger Kent Brorsson. Hur då menar du? – Ja, de innebär alltså att man då via företrädesrätten snabbt slår i taket på de 18 månaderna. Och att man då tvingas fast anställa byggjobbare, då man alltså inte har behov av det, eller att man bryter mot någon av de här reglerna och tvingas betala ett högt skadestånd eller vederlag. Ingen åsikt från LO Den fackliga centralorganisationen LO har än så länge inte hunnit sätta sig in utredningen tillräckligt för att vilja ge en kommentar. Men LO-ledningen står ju socialdemokraterna nära och i valrörelsen sa flera ledande socialdemokrater – bland andra statsminister Göran Persson – att det är nödvändigt att stärka de kortidsanställdas, som statsministern uttryckte det, osäkra tillvaro. 18 månader under fem år Och nu föreslår utredningen alltså fast jobb efter sammanlagt 18 månaders jobb under en femårsperiod hos en och samma arbetsgivare och förtur till fast jobb om man jobbar sex månader på raken. Men det här gäller inte vikarier som ersätter någon annan fast anställd: för vikarierna är det fortfarande tre år som gäller för att garanteras fast jobb.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".