Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Rättsväsendet måste bli bättre”

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 16.33
Förra året fick svensk polis ta emot nästan 3 000 anmälningar om sexuella övergrepp mot barn. Mycket få fall ledde ens till att den misstänkte förhördes. Justitieminister Thomas Bodström menar att rättsväsendet måste bli bättre på att utreda dessa brott.
Kraven av vad barnen ska klara av i rättsprocessen är orimliga, menar professor Christian Diesen som gjort sammanställningen åt Rädda Barnen. – Det betyder i praktiken att sedan fem år tillbaka sker nästan inga åtal längre beträffande förskolebarn där man misstänker sexuella övergrepp. För det förutsätter att man i praktiken har DNA eller grava fysiska skador eller vittnen som bevis, så det är praktiskt taget omöjligt, säger Christian Diesen. Varierar mellan länder I Sverige är det sociala stödet för barnen mycket bra. Men polisens utredningar är mycket bristfälliga. I andra länder så är det tvärt om, i Spanien till exempel så utgår man ifrån att barnet ljuger, och rättsprocessen kan bli så lång som upp till sju år. Justitieminister Thomas Bodström menar också att rättsväsendet måste bli bättre på att utreda dessa brott. – Det jag tror vi måste bli mycket bättre på det är just den expertis som kan behövas under förundersökningen, för att stärka barnens berättelse för att förbättra bevisläget och få ett ökat antal åtal, säger Thomas Bodström. Vittnespsykologer försvann I början av nittiotalet användes vittnespsykologer även i Sverige. Men de försvann efter några uppmärksammade fall där barnen i ett senare skede tog tillbaka sina berättelser om övergrepp. Men Tomas Bodström menar att psykologer behövs i dessa fall. – Den sortens vittnespsykologer som fanns då var inte särskilt lyckosamt. Däremot så finns det en möjlighet nu att anlita särskild sakkunskap. – Men jag tror att just på det här området så kan vi bli ännu mycket bättre. Hur? – Till exempel att det ska tillämpas i större utsträckning att man ska veta vilka de är, eller vad de har för kompetens, och att man har särskilda krav på dem, svarar justitieminister Thomas Bodström.
Margita Boström, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".