Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställningsregler angrips från två håll

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 16.34
Både fack och arbetsgivare är kritiska mot den statliga utredning som på tisdagen föreslår nya regler för landets omkring 500 000 korttidsanställda. Utredningen tycker att den förbättrar villkoren för de korttidsanställda när det föreslås att sammanlagt 18 månaders anställning under fem år ska leda till erbjudande om fast jobb. (Ekot)
LO:s chefsjurist Erland Olausson tycker däremot inte att detta är en förändring till det bättre: – 18 månader är alldeles för långt, och dessutom så föreslår man inte att anställningen ska övergå i en tills-vidare-anställning, utan om arbetsgivaren bryter mot de här reglerna ska det utdömas någon slags normerat skadestånd. LO vill lägga ribban ännu högre Ja, LO tycker att det ska räcka med 12 månader för att kvalificera sig för fast jobb och då ska det inte bara var ett erbjudande som utredningen föreslår, utan med automatik en fast tjänst och inte finnas nån möjlighet för arbetsgivaren att köpa sig fri genom att betala skadestånd. Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv håller med facket att 18 månadersgränsen inte är bra – men skälen är diametralt motsatta skäl. Vi hör arbetsrättschefen Kent Brorsson: – Det här förslaget med en takregel på 18 månader innebär att man sätter gränsen alldeles för lågt. Därför att 18 månader är inte tillräckligt för att fylla de behov som finns inom olika sektorer. Helt motsatt syn Det dubbla 36 månader skulle vara lagom tycker arbetsgivarna eftersom inom till exempel byggbranschen är behovet stort av olika yrkesgrupper som kommer in under kortare perioder. Både fack och arbetsgivare tror också – men fortfarande av olika skäl - att utredningens förslag tvärtemot vad som var meningen skulle kunna leda till att antalet korttidsanställda skulle kunna öka. De nya reglerna som också innebär att man ska erbjudas förtur till fast jobb efter sex månader hos samma arbetsgivare gäller inte vikarier som alltså ersätter en fast anställd – för de är det fortfarande tre år som gäller för att garanteras fast jobb.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".