Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga bevis för mord i Märsta

Publicerat onsdag 23 oktober 2002 kl 12.17
En man som suttit häktad tre månader misstänkt för mord på sin dotter släpptes på fri fot förra veckan. Nu visar uppgifter från obduktionen att kvinnan antagligen inte blev mördad.
Socialstyrelsens rättsliga råd skriver i ett sekretessbelagt yttrande som Ekot har läst att det inte finns stöd i obduktionen för att den 21-åriga kvinnan blev mördad. Talar för självmord Fallet betraktades först som självmord men i juli häktades kvinnans 48-åriga pappa misstänkt för mord. Han satt häktad tre månader innan han släpptes förra tisdagen. Enligt rättsliga rådets expert talar flera fynd i utredningen för att det var ett självmord. Men de skrivningarna har hittills hållits hemliga. Pappans advokat Tomas Olsson kommenterar ekots nya uppgifter så här. – Jag är naturligtvis glad över att den här informationen har kommit ut, eftersom den bekräftar ju försvarets kritik av att åklagaren lämnat ut ett ensidigt urval som inte korrekt återspeglar utredningsläget. ”Saknas egentligt stöd” Åklagaren har själv offentliggjort sammanfattningen av yttrandet från rättsliga rådet som skrivits av professor Anders Eriksson i Umeå. Men där framgår det inte vad han anser om den centrala frågan hur kvinnan dött. Om man läser hela yttrandet står det bland annat: ”Min slutsats kvarstår således att det bland obdutktionsfynden saknas egentligt stöd för att döden skulle orsakats av annan. Men att däremot flera fynd, direkt eller indirekt, kan tala för att döden varit självförvållad.” På ett annat ställe står det att om samtliga obduktionsfynd vägs in så talar dessa ”emot annan form av mekanisk kvävning såsom strypning” Åklagaren Jan Axelsson bekräftar att det var de här skrivningarna som gjorde att den 48-åriga pappan släpptes förra tisdagen. – Det föranledde att jag beslutade att försätta fadern på fri fot. Vad var det i yttrandet som gjorde att du försatte honom på fri fot? – Ja, det är bland annat de bedömningar som görs beträffande dödssättet. Det vill säga, konstaterandet att det rimligen inte rör sig om mord? – Ja. Åklagaren hävdar att det förundersökningssekretessen som gjort det omöjligt för honom att offentliggöra de här delarna av yttrandet från socialstyrelsens rättsliga råd. – Det är en avvägning man måste göra, dels mellan å ena sidan förundersökningen; å andra sidan massmedias intresse. Var det massmedias intresse som gjorde att du valde att gå ut med den där sammanfattningen? – Ja. Trots att den 48-åriga pappan är släppt ur häktet efter rättsliga rådet yttrande så är han fortfarande misstänkt för mord och förundersökningen fortsätter. Åklagare Jan Axelsson säger till ekot att han inte vet hur länge han ska fortsätta utreda dödsfallet. – Utredningen pågår alltjämt, och vi går igenom materialet ytterligare, för att se om det finns några ytterligare utredningsvägar, så att säga.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".