Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jaldung utpekas som ansvarig för aktion mot skola

Publicerat onsdag 23 oktober 2002 kl 15.56
En polis som inte står åtalad, pekades idag ut som ansvarig för det som hände på Schillerska gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg förra året. Det var inte vilken polis som helst, utan chefen för hela kommenderingen, Håkan Jaldung, som pekades ut.
Utpekandet upprepades gång på gång när den siste av dom fyra åtalade befälen hördes i Göteborgs tingsrätt. – Min uppfattning är att den här insatsen vid Schillerska den leddes från polisledningens stab. Det var där de fattade besluten och det var därifrån vi fick direktiven, säger en av dom åtalade poliserna i Göteborg. Den här polisen kommer inte från Göteborg utan tillhör Nationella insatsstyrkan och han är den som flera andra pekar ut som ansvarig på plats när polisen slår till mot Schillerska gymnasiet. De andra åtalade tar, direkt eller indirekt, order från honom. Men själv pekar han alltså vidare, mot Håkan Jaldung. – Jag har fått den ordern från kommenderingschefen att jag ska fortlöpande under hela kommenderingen ständigt hålla staben informerad om allt jag vidtar. Biträdande åklagare Agneta Blidberg: Vilken stab är det? – Kommenderingsledningens stab. Biträdande åklagare Agneta Blidberg: Och det är polisledningen där inne? – Vi talar om Jaldung och company. Vem som är formell polisinsatschef det vet inte den här polisen. Bara att det inte är han och att om det verkligen inte finns nån, så är det också stabens ansvar. Själva det faktum att så många oskyldiga personer blev liggande så länge på en våt kall skolgård har han inga invändningar emot, han utgår från att situationen krävde det. Men vill man ställa nån till svars, så ska man alltså rikta sig till Jaldung det upprepar han igen. – Jag skulle rekomendera att du riktar den frågan till kommenderingschefen som fattat beslutet. Och igen. – Jag hävdar återigen att detta leddes av polisledningens stab. Och igen. – Sådana här strategiska övergripande beslut fattar aldrig jag. Det ligger på kommenderingschefen.
Kristina Hedberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".