Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga förslag om ohälsan

Publicerat torsdag 24 oktober 2002 kl 05.35
En av regeringens stora utmaningar är att få antalet sjukskrivna att minska. Och den utmaningen hade gällt även för en borgerlig regering. Men vägen till minskade sjukskrivningar hade skilt sig avsevärt om de borgerliga suttit vid makten. Ekot har granskat de borgerliga partiernas förslag om ohälsan.
Kristdemokraterna tycker att rehabiliteringen av sjukskrivna fungerar för dåligt. Bland annat tycker de att ansvaret för den sjuke är för utspritt och vill istället samla allt på ett ställe så att den sjuke slipper bollas mellan hälso-sjukvård, socialtjänst, arbetsförmedling och försäkringskassa. Kristdemokraterna vill också införa ytterligare en karensdag. Det vill även moderaterna. - Det är en liten del. Det kompenseras med att man också får en sänkt skatt genom ett höjt grundavdrag.Det är ju att växla lägre skatt mot mindre behov av bidrag. Och det i sin tur gör ju att det lönar sig bättre att arbeta, säger moderatledaren Bo Lundgren. Men moderaterna vill lägga den andra karensdagen efter en veckas sjukskrivning. Bara folkpartiet bland de borgerliga vill höja taken i sjukförsäkringarna. De vill också införa en rehabiliteringsgaranti, som innebär att den sjukskrivne har rätt att kräva utlovad rehabilitering inom en månad, och har rätt att söka hjälp över länsgränserna. Arbetsgivaren betalar i dag sjuklönen för de första två veckorna. Det vill centerpartiet ändra på. De tycker istället att företag med en anställd ska betala en sjuklönedag, företag med två anställda ska betala två sjuklönedagar och så vidare till maximalt 1 år. Gemensamt för de borgerliga partierna är förslaget om vårdgaranti och att sjukpenningen ska kunna bekosta och därigenom tidigarelägga operationer. De vill också sänka sänka sjukersättningsnivån genom att räkna inkomsten på den gamla inkomsten istället för den man förväntas få. Alla sjuka som vägrar rehabilitering ska få lägre ersättning och de vill också införa tvåläkarkontroller, alltså att fler än en läkare ska bedöma om den sjuke har rätt till sjukpenning. Karin Pilsäter, folkpartiets ekonomiska talesman tycker att de borgerliga partierna är mycket tydligare än regeringen: - Det finns en betydande enighet kring de här frågorna. Sen har vi inte i detalj stämt av varenda punkt men det skulle inte finnas några som helst problem att lägga ett gemensamt betydligt mycket mer konkret och handlingskraftigt program.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".