Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Extra toppmöte om nya EU-medlemmar

Publicerat torsdag 24 oktober 2002 kl 05.00
I dag, torsdag, samlas EU-ländernas regeringschefer till ett extra toppmöte i Bryssel och där är det tänkt att de ska försöka enas om gemensamt förhandlingsbud till de tio länder som vill bli nya medlemmar i EU. Men något sådant lär det inte bli.
De två viktigaste EU-länderna, Tyskland och Frankrike, har kommit på total kollisionskurs i den sista avgörande frågan kring EU-utvidgningen, nämligen EU:s fortsatta jordbrukspolitik. Skattebetalarna i EU:s medlemsländer tvingas i dag använda hälften av EU:s totala budget, ungefär 450 miljarder kronor, till att försörja EU:s bönder. Detta trots att bönderna bara utgör ungefär 5 procent av EU:s hela befolkning. Den här märkliga jordbrukspolitiken som inte bryr sig om normala, naturliga marknadskrafter, stöds framförallt av stora jordbruksländer som Frankrike och Spanien. Samma system ska EU nu införa i de blivande EU-länderna, som till exempel Estland, Lettland och Litauen. Trots att de här länderna i dag har en fungerande marknadsekonomi i sina jordbruk, nästan helt utan ekonomiskt stöd. Principiellt befinner de sig i det närmast ideala tillstånd som bland annat Sverige strävar efter och som Sverige också var på god väg in i innan Sverige gick med i EU. Eduards Stiprais, som är chef för de lettiska EU-förhandlarnas sekretariat i Riga, säger att om inte Lettland nu får del av EU:s, möjligen tokiga, jordbrukssystem, så är de lettiska bönderna helt chanslösa i konkurrensen med EU.s övriga bönder, som får hur mycket stöd som helst.
Jan Mosander
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".