Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottsoffers rättigheter i fokus i Colombia

Publicerat torsdag 24 maj 2007 kl 06.00

I Colombia gräver myndigheterna allt djupare i de mord och den korruption som pågått under många år av konflikt. En smärtsam process som landet går igenom för att komma vidare. Men ett stort problem är skyddet för de många brottsoffer som väljer att berätta sina historier. Den här veckan är flera representanter från Colombia i Sverige på besök för att tala om situationen i landet.

Ljud från en video som beskriver vilka rättigheter offer för tortyr, sexualbrott och plundringar har i Colombia. Ett informationsnummer går att ringa. Det är landets justitiekansler som står bakom. Tillsynsmyndigheten ska se till att de mänskliga rättigheterna efterlevs.

– Nu pågår en kampanj i radio och tv, berättar Patricia Linares från justitiekanslern som är på Sverigebesök.

Smärtsamma avslöjanden
Skandalerna växer när högermilisen, också kallad paramilitären, för första gången berättar om mord, hemliga massgravar och korruption. På det sättet får de lindrigare straff. Det är ledet i en fredsprocess men avslöjandena är smärtsamma med kopplingar till politiker, storbolag och viktiga samhällsfunktioner. En rad politiker ska nu ställas inför rätta.

Det som gör det extra svårt är att Colombia väljer den här övergången med förhoppning om fred samtidigt som konflikten och våldet pågår, säger Patricia Linares.

– Det gör att offren är rädda för att berätta sina historier, säger hon och påpekar att vissa blivit mördade.

Otillräckligt skydd
Det finns 4 miljoner brottsoffer i landet, säger hon. Det enda som kan göra att vi kan gå vidare är att människor ställs inför rätta för det barbari och de grymheter som begåtts, säger Patricia Linares.

– Men de skydd som myndigheterna satt upp räcker inte alls och vi behöver alternativ, säger justitiekanslerns representant.

Patricia Linares ska träffa svenska politiker och organisationer under veckan för att belysa arbetet som pågår. Sverige stöttar processen.

– Det är viktigt att vi löser våra egna problem, men det är också viktigt att det internationella samfundet noga följer det som sker i Colombia, säger Patricia Linares.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".