Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slarv med lunchrasten inte bra för hälsan

Publicerat torsdag 24 maj 2007 kl 06.00
1 av 2
Bidrar till stress.
2 av 2
Lunchrasten viktig.

Mycket tyder på att vi har dåliga lunchraster på jobbet. Vi äter snabbt, under kort tid och gör det i stressiga miljöer. Livsmedelsverket kommer i höst med råd om hur en bra lunch på jobbet ska se ut.

– Frågan om lunchrasten har varit en icke-fråga, vilket beror på att den hamnar mitt emellan, säger Ulf Bohman, nutrionist på Livsmedelsverket.  

– Är det jag som individ som har ansvar eller är det arbetsgivaren eller fackets ansvar? Det är något man måste komma överens om, säger Ulf Bohman.

Särskilt utsatta grupper vad gäller dåliga luncher är busschaufförer, vårdanställda och skiftarbetare. Men livsmedelsverket tror att problemet gäller många fler. Största oron handlar om hälsoeffekten.

– Maten är en sådan stor del i stressen på arbetsplatsen. Den kan bidra till att stressen ökar genom att måltidspausen inte finns där, säger Ulf Bohman på Livsmedelsverket.

Många vill att folk ska ha längre lunchraster, bland annat restaurangägarna. Därför bildade de stiftelsen Lunchfrämjandet, som nu har gjort en undersökning om våra lunchvanor på jobbet. Den visar att våra lunchraster har blivit kortare under tjugohundratalet. Mer än varannan har max 30 minuters rast.

Långa raster räcker inte
I en park sitter receptionisten Sofie Rosell i solen och äter sin lunch. Hon har en timmes lunchrast och tycker att det är en lyx. Hon lämnade sitt gamla jobb som florist bland annat på grund av de stressiga lunchrasterna.

– På min förra arbetsplats jobbade jag nio timmar om dagen och fick bara en halvtimmes lunch. Man hinner inte med så mycket. Om man ska gå och handla mat så tar det ofta en kvart, tjugo minuter. Sedan ska man slänga i sig den på tio minuter. Det mår inte magen så bra av, säger Sofie Rosell.

Men att ha långa lunchraster räcker inte. Även den mest nyttiga maten förlorar sitt värde om man äter den i bullriga och stressiga miljöer, visar en färsk undersökning från Lunds universitet.

– Man tar ju åt sig maten på ett annat sätt om man äter den i lugn och ro, säger doktoranden Maria Nyberg. Det har med hela arbetsdagen också att göra, att det blir den där pausen. Att lunchrasten inte blir en förlängning av arbetstiden, säger Maria Nyberg vid Lunds universitet.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".