Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Telia förlorade 11 miljarder kr

Publicerat fredag 25 oktober 2002 kl 11.01
Telia gjorde en förlust på 11 miljarder kronor för årets tredje kvartal, att jämföras med en vinst på 2,5 miljarder kronor samma period förra året. Det är Telias internationella satsning på datanät som drar ned resultatet.
Huvudskälet till den stora förlusten är att Telias koncernchef Anders Igel bestämt sig för att bokföra en stor del av vad det kostar företaget att stöpa om och dra ned på sin internationella datanäts-verksamhet, International Carrier. Skriver ner värde på europeiskt nät igen 2,8 miljarder kronor kostar det att bland annat minska antalet anställda i International Carrier med 400 personer, och tillsammans med kostnader för att lägga ned satsningen på Internet och Bredband i Danmark tar Telia kostnader på ungefär 3,5 miljarder kronor under kvartalet. Samtidigt skriver Telia än en gång ned värdet på sitt Europeiska datanät med knappt 9 miljarder kronor. Att Telia skulle tvingas att skriva ned värdet på datanätet och drabbas av kostnader var väntat. Anders Igel har sedan en tid aviserat hårdare kostnadskontroll och att Telia skall dra sig ur de marknader där bolaget inte kan vända resultatet till vinst inom kort. Igel bäddar för en bra start Med de här åtgärderna bäddar Igel för en bra start för det sammanslagna Telia-Sonera. Genom att ta stora nedskrivningar och kostnader nu slipper det sammanslagna bolaget göra det, och kan istället visa fina vinster på en gång, något som Sonera redan gör. För efter att det finska telebolaget i flera kvartal dragits med höga avvecklingskostnader för sina satsningar på internetportaler och 3G-nät i Europa har nu förlusterna vänts till vinst. Under tredje kvartalet tjänade Sonera 1,8 miljarder kronor. Nu finns det även en del glädjeämnen även för Telia. Personalminskningarna och effektiviseringarna som genomförts under året slår enligt Igel nu igenom i resultatet, och för Telias mobilverksamhet har det senaste kvartalet varit positivt. Omsättningen har ökat med 12 procent och antalet kunder i norden har ökat med 130 000 till drygt 5,2 miljoner mobil-abonnenter.
Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".