Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skanska och mutor hett ämne

Publicerat fredag 25 maj 2007 kl 07.23

I Argentina har den svenska byggjätten Skanska blivit synonymt med korruption. Företagets påstått skumma affärer har varit förstasidesstoff i flera månader.

Skanska skyller på det argentinska dotterbolagets ledning, men argentinska röster höjs för att också moderbolagets ledning ska granskas.

Affären Skanska, som den kallas i Argentina, handlar om mutor, skattesmitning och överfaktureringar.

Skanskas koncernledning har erkänt att oegentligheter förekommit. Efter en intern utredning avskedades hela ledningen för det det argentinska dotterbolaget.
Företaget har också i efterhand betalat in närmare 30 miljoner kronor i utebliven skatt till den argentinska staten.

Men skandalen fortsätter och har nu också fått obehagliga politiska konsekvenser för regeringen. President Nestor Kirchner har hela tiden hävdat att det rört sig om problem mellan privata företag.

Avskedande i ministeriet
Argumentet att det är de privata företagen som är korrupta har han också kunnat använda för att motivera en ökad statlig kontroll av ekonomin. Men de senaste dagarna har Kirchner tvingats avskeda tre högt uppsatta tjänstemän inom planeringsministeriet som visserligen ännu inte är dömda, men som misstänks för att ha tagit emot mutor av Skanska.

Dessutom har det uppdagats att betalning av fakturor till luftföretag, för att komma undan skatt och dölja betalning av mutor,  också har förekommit i tidigare projekt där Skanska varit inblandat.

En tankesmedja i Buenos Aires, Cipce, som arbetar med just ekonomisk brottslighet påpekar det märkliga i att dom lokala chefer som Skanska nu har avskedat har fått avgångsvederlag som ligger långt över dom nivåer som stadgas i lagen.

Misstankar mot ledningen
Medan däremot den tjänsteman som var avgörande för att avslöja muthärvan och som också avskedades inte fått något avgångsvederlag över huvud taget.

Det, tillsammans med en rad misstankar som riktats mot Skanska i samband med projekt i andra länder, bland annat Peru och Colombia, har fått Cipce att fråga sig om korruptionen enbart är ett argentinskt problem, eller om det är en del av Skanskas centrala politik.

Företag som beter sig helt korrekt på hemmaplan, fungerar ofta som korrumperande agenter i andra delar av världen.
- Är det kanske så, frågar Cipce, som Skanska också agerar.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".