Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Ytterligare en polis borde ha åtalats”

Publicerat måndag 28 oktober 2002 kl 05.10
Ytterligare en polisman borde ha ställts inför rätta för tjänstefel i den nu pågående rättegången i Göteborg om händelserna vid det Schillerska gymnasiet under förra sommarens EU-toppmöte. Det anser åklagaren Agneta Blidberg och det gäller den videofilmade registering som personerna på platsen utsattes för och som flera upplevde som mycket kränkande.
– Det har inte gått att utreda vem som det är som har beslutat om detta, så därför har förundersökningen lagts ner på grund av att förundersökningen inte kan styrka brott. Men var det ett brott? – Jag ifrågasätter att man får lov att göra så här, och tycker inte att man får lov att göra det, fortsätter åklagaren Agneta Blidberg. Efter en timma på mage på regnvåt asfalt, bevakad av skällande och ylande schäferhundar, ställs de 78 personerna vid Schillerska gymnasiet upp mot en tegelvägg och filmas medan de uppger sitt namn och personnummer. Det här kan en åklagare besluta om att göra som del av en förundersökning, men ingen åklagare har fattat något sådant beslut i det här fallet. Polisen kan själv fatta beslut om filmning i vissa specifika lägen, men de förutsättningarna finns inte här. ”Hade order uppifrån” Vem som filmade råder ingen tvekan om. En av de ska höras i rätten under måndagen. Men han säger själv att han hade order uppifrån – problemet är bara att den inte går att finna – och det är det som gör åtal omöjligt. Vad gäller de andra fyra polisernas misstänkta brott, så finns det en tydlig order om att göra det de gör. Och de är åtalade för hur de gör det. Vad gäller filmningen finns – ingenting. – Det finns ingen som vill kännas vid det här. Vad tyder det på då? – Den spekulationen får du stå för! Och det ljusskygga intrycket förstärks av det faktum att de poliser som filmar är maskerade. Maskerade demonstranter väckte ju kraftig debatt efter EU-toppmötet i Göteborg. Själva sa demonstranterna att det var för att slippa bli registrerade av polisen. Poliser använder demonstranters argument Nu visar det sig att de filmande poliserna hade samma argument. Så här berättar en av dem i förundersökningen kring händelserna på Schillerska gymnasiet: – Vi ville inte bli igenkända av de här, AFA. Vi ligger redan på nätet vissa utav oss med ansiktena, och vi ville inte ha fler ansikten av spanare på nätet. De är värre än vad polisen är oftast, AFA.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".