Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Miljöbråk i Australien

Publicerat måndag 28 maj 2007 kl 17.40

I Australien blir tonen allt skarpare mellan forskare och politiker om problemen med klimatförändringarna. Politikerna ignorerar problemen menar forskarna, trots att landet drabbats hårt av torka och skogsbränder i den globala uppvärmningens spår.

I den kungliga botaniska trädgården i Melbourne på Australiens sydkust syns spåren av torkan tydligt. Gräset är inte så frodigt grönt längre och det prasslar av vissna löv som fallit till marken.

Men här syns samtidigt invånarnas engagemang för att lösa klimatproblemen. Ledningen för den stora gröna lungan mitt i storstaden har helt anammat den strikta ransoneringen av vatten som myndigheterna ålagt parken. Nu bevattnas bara de mest ovanliga och värdefulla växterna.

”Politikerna har inte tagit sitt ansvar”
Trots detta besöks parken av många människor som förstår allvaret bakom miljöförändringarna. Många tycker inte att politikerna har tagit det ansvar de borde. En av dem är Ian Lowe, professor emeritus vid Griffith universitetet i Brisbane.

– Den australiska regeringen har förnekat klimatförändringen ända sedan den tillträdde för 11 år sedan. De har vägrat att skriva på Kyotoprotokollet och inte gjort något för att minska utsläppen av växthusgas. Anledningen är sannolikt att skydda Australiens största exportvara, kolet, som säljs till bland annat Kina, menar Ian Lowe.

”Helhetssyn behövs”
Ruth Beilin arbetar vid Melbournes universitet med planer för hur det australiska landskapet ska se ut i framtiden och med de utmaningar som klimatförändringarna fört med sig - torka, minskad biologisk mångfald och bränder.

– Vill vi överleva måste vi skaffa en helhetssyn på hur vi använder landskapet och inte fortsätta utnyttja alla resurser maximalt, säger hon.

Ian Lowe, som redan på 80-talet skrev den första boken om klimatkrisens effekt på Australien, är mer kritisk. Han gör en jämförelse med situationen i Östberlin på 80-talet.

”Lika oförsvarligt som muren”
– Medan folket bröt ner Berlinmuren med sina bara händer stod Stasi fortfarande i källaren och ångade upp brev, säger han.

– Det är likadant nu. I backspegeln kommer vårt sätt att skapa och förbruka energi att vara lika oförsvarligt som muren. De gamla metoderna försvinner snart tack vare människors engagemang, men precis som i Östeuropa kommer våra ledare att vara de sista som förstod vad som hände, säger Ian Lowe.

Anna Larsson, Australien
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".