Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mänskliga rättigheter kränks i norra Irak

Publicerat måndag 28 maj 2007 kl 12.30

FN kritiserar i en nyligen publicerad rapport situationen för de mänskliga rättigheterna i den norra, betydligt säkrare delen av Irak. Enligt rapporten är det illa ställt med pressfriheten i regionen och FN uttrycker också oro över att människor hålls fängslade utan rättegång av myndigheterna som styr i norra Irak.

Men människorättsaktivisten Rebin Rasul Esmail menar att rapporten bara skrapar på ytan vad gäller problemen som finns i regionen.

– Rapporten nämner bara de mest kända och uppmärksammade fallen. Det finns många fler fall, som FN inte känner till, säger Rebin Rasul Esmail, från människorättsorganisationen ASK i Erbil, huvudstaden i den kurdiska självstyrande delen av Irak.

Den norra, kurdiska delen av Irak utmålar sig som det andra Irak, och säkerhetssituationen här är en helt annan än i de södra och centrala delarna av landet.

FN pekar på allvarliga brister
Men FN menar alltså att det i regionen finns allvarliga brister vad gäller de mänskliga rättigheterna. I rapporten kritiseras pressfriheten. Journalister trakasseras och grips om de rapporterar kritiskt om de styrande, står det bland annat.

Men FN-rapporten och dess innehåll tillbakavisas av den kurdiska regionalregeringen. Dr Mohammed Ihsan, minister som fram tills nyligen var ansvarig för mänskliga rättighetsfrågor, säger att FN har använt sig av andrahandskällor och att det i fallet med journalisterna handlar om personer som har förtalat de som de skriver om.

– Det handlar om personliga vendettor, säger ministern.

Men Rebin Rasul Esmail menar att man som journalist eller människorättsaktivist riskerar mycket genom att påtala till exempel korruption. Han har själv utsatts för upprepade dödshot.

”Försiktig rapport”
Dessutom är rapporten för försiktig vad gäller situationen för dem som sitter fängslade utan rättegång, menar han.

– Myndigheterna gömmer fångar när Röda Korset ska inspektera fängelserna, eller så beordras de att säga att de sitter inne för stöld eller rån när de egentligen är politiska fångar, säger Rebin Rasul Esmail.

Men också det tillbakavisas av den kurdiske ministern.

– Alla fångar och deras akter är tillgängliga för Röda Korset, säger Dr Mohammed Ihsan, minister i den regionala regeringen i norra Irak.

Caroline Salzinger, Erbil
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".