Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre akrylamid i chips

Publicerat söndag 27 oktober 2002 kl 05.15
Chipstillverkarna har lyckats få ned halten av akrylamid i chips.
När larmet om akrylamid i kraftigt upphettad mat med mycket stärkelse kom i april i år visade testresultat att de högsta värdena av akrylamid uppmätts i bland annat chips och pommes frites. Men genom att sänka tillagningstemperaturen har chipstillverkarna lyckats få ner halterna av akrylamid med uppemot 75 procent. Det visar en rapport till ett EU-möte som Svenska Dagbladet skriver om. Forskning har också visat att akrylamiden bildas när en speciall aminosyra reagerar med olika typer av socker vid höga tillagningstemperaturer.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.