Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akrylamidhalten i chips har sjunkit

Publicerat söndag 27 oktober 2002 kl 13.15
Nivån av det cancerframkallande ämnet akrylamid har minskat kraftigt i chips, och det beror på att tillverkarna själva har ändrat tillagningssätt, men också på årstiden, berättar Leif Busk chef för forskning och utveckling på Livsmedelsverket.
– Halten av socker i potatisen just nu är lägre än vad den är under våren, säger Leif Busk. – Det andra är att man har modifierat processerna inom industrin, bland annat då sänkt temperaturen något, och de här sakerna tillsammans gör att halterna nu är lägre. Det har varit ett stort engagemang ifrån åtminstone svensk industris sida att försöka lösa det här problemet, och man är alltså på god väg här. Halten har minskat med 75 procent Akrylamidnivåerna i chips har alltså minskat kraftigt - med 75 procent, enligt resultat som den europeiska livsmedelsindustrin presenterat på ett EU-möte. Akrylamid kan vara cancerframkallande. Det uppstår när en speciell aminosyra - i bland annat potatis och många sädesslag - reagerar på olika typer av socker. Livsmedelstillverkare arbetar nu tillsammans med myndigheter och forskare, säger Lise Bergan, informationsdirektör på företaget Kraft foods Norden som äger chipstillverkaren Estrella: – Vi vet någon parameter som kan spela in, till exempel tillagningstemperaturen, men man har fortfarande inte den fulla bilden om hur akrylamid bildas och hur det utvecklas i produkterna, och det är något som det jobbas med på forskarnivå över hela världen och det är väldigt stort fokus på nu, säger Lise Bergan. Inget bevisat samband med cancer Det finns ännu inget bevisat samband om akrylamid i maten och cancer hos människan, men enligt Livsmedelsverket finns risken, säger Leif Busk: – Livet är ju fyllt av faror, och vad vi har gjort är att fästa folks uppmärksamhet på att det finns akrylamid i chips, och väljer man att äta det så ska man åtminstone veta vad man väljer.
Helena Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".