Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till livgivande provrörsbefruktningar

Publicerat måndag 28 maj 2007 kl 15.40
Klicka för större bild

Socialstyrelsen ger tre familjer klartecken att med hjälp av genteknik och provrörsbe-fruktning försöka få fram ett syskon som kan bli donator till familjens obotligt sjuka barn. Det är första gången som provrörsbefruktade ägg får väljas ut för att genetiskt passa för donation.

Helena och Fredrik Richardsson i Trollhättan hoppas genom beslutet kunna rädda sin fyraårige son Felix.

– Det här är en oerhörd lättnad, så jag och Fredrik är väldigt glada idag, säger Helena Richardsson.

– Det här är ju en öppning för barn som har obotliga sjukdomar.

– Den här helgen har vi gått som på nålar inför det här beskedet, som ju visade sig vara positivt, och vi är enormt lättade, en stor sten har lyfts från våra hjärtan, säger Fredrik Richardsson.

– Det här är ju enda sättet att rädda Felix, nu har det öppnats upp helt nya möjligheter.

Dödlig
Fyraårige Felix bär på anlag för en ärftlig sjukdom som är dödlig om den bryter ut. Hans äldre bror har redan drabbats, och fått syn hörsel och tal utslaget. Dessutom är han i stort sett förlamad.

Det som kan rädda Felix från samma öde är blodstamceller från ett syskon som inte bär på sjukdomsanlagen.

Familjen Richardsson och två andra familjer i en liknande situation får nu som första svenskar rätt till en provrörsbefruktning som skräddarsys för att möjliggöra en sådan donation.

Navelsträng
Det innebär att man väljer ut ett embryo som både passar genetiskt för donation och som samtidigt inte bär på de dödliga anlagen. Om det hela lyckas så kan sedan stamceller från det nya barnets navelsträng användas.

En knappt ett år gammal lag gör tekniken laglig. Den kräver att det finns synnerliga skäl, och att det rör sig om en obotlig sjukdom där alla andra möjligheter är uttömda.

Vägledande
Bo Lindblom som skrivit under Socialstyrelsens beslut, menar att dagens besked nu kommer bli vägledande.

– Det kan man väl säga. I de här fallen var det ju klart definierade tillstånd och väldigt klara underlag, så vi har inte haft några svårigheter med att bevilja tillstånd, säger Bo Lindblom.

Frågan är samtidigt kontroversiell och den nya lagen har mött kritik för att låta barn födas med huvudsakligt syfte att bli donatorer. Men Göran Wennergren som är professor i barnmedicin och vetenskapligt råd på Socialstyrelsen, ser inte det som ett problem i det här fallet.

– Jag tycker att lagen på ett väldigt bra sätt har definierat vilka krav som ska ställas. Man tar hänsyn till de etiska problem som finns förknippade med det här, säger Göran Wennergren.

Daniel Rundqvist i samarbete med SR Väst
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".