Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse för friårsförsök

Publicerat måndag 28 oktober 2002 kl 05.41
Friår bör införas i hela landet senast år 2005. Det var en del av innehållet i överenskommelsen mellan vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet. Nu visar det pågående friårsförsöket i tolv av landets kommuner att intresset är mycket stort, så stort att de pengar som regeringen anvisade snabbt har tagit slut.
– I maj månad tog de slut, från februari till maj. 6,7 miljoner fick vi till Piteå, de tog slut efter 101 beslut, sen var vi tvungna att säga nej. Friårsbesöket som började lite trevande tog snabbt fart. Idag har de flesta av de tolv kommunerna redan förbrukat pengarna för 2002 och mer än hälften av dessutom intecknat pengarna för nästa år. Syftet med friår är att en anställd ska kunna ta ledigt från tre månader upp till ett år med 85 procent av a-kasseersättningen och under förutsättningen att en arbetslös går in i hans eller hennes ställe. Stor andel offentligt anställda Både privata och offentligt anställda ska kunna söka friår, men i det pågående försöket är en övervägande andel offentligt anställda. En av dem är Ann-Sofi Eklund som jobbat i 18 år som undersköterska i Piteå. – Det var främst för att jag blivit mormor till en liten pojke som heter Albin, det var möjligheten att umgås mer med honom, sen att ta ett litet avbrott i livet helt eneklt att göra någonting för mig själv, för min egen skull. Av de drygt 2 000 som för närvarande ingår i friårsförsöket är cirka 70 procent kvinnor och 30 procent män. En fördelning som förmodligen kan förklara med att fler kvinnor än män jobbar inom kommuner och landsting. Ett problem har varit att hitta vikarier till personer som arbetar inom yrken där det råder brist på arbetskraft. – Vissa yrkesgrupper är åsidosatta tyvärr, redan nu, speciellt sjuksköterskor var det i våras vi fick säga nej till eller lärare. För poliser är det ungefär samma sak, det finns inga arbetslösa poliser, säger Stefan Alenius, arbetsförmedlare i Piteå. Diskussion om beräkningsgrund Regeringen avsatte knappt 160 miljoner till friårsförsöket. pengarna fördelades till försöksorterna efter befolkning i arbetsför ålder och antal sysselsatta. Men i miljöpartiets överläggningar med regeringen har nya beräkningsgrunder diskuterats. Miljöpartiet menar att det här är ett nollsummespel eftersom den ersättning som staten betalar ut för friår kommer tillbaka i form minskade kostnader för arbetslöshetsersättning. – Den beräkning som finns på 150 miljoner kronor, då gör man ingen reducering utifrån den minskade kostnad staten får genom att folk blir av med a-kassa. Min bedömning är att man kommer att göra en helt annan beräkning av vad kostanderna ligger här, därigenom kommer det att kunna få ett större genomslag, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
Magnus Bergner, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".