Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler frågor kring rysk stormning

Publicerat måndag 28 oktober 2002 kl 05.32
Ett telefonsamtal från gisslantagarna på teatern, med besked att de tänkte börja skjuta gisslan, var det direkta skälet till att byggnaden stormades. Det uppger nu den ryska säkerhetstjänsten som är måna om att rättfärdiga stormningen, där mer än 100 ur gisslan dödades.
Nu försöker de ryska myndigheterna rättfärdiga lördagsmorgonens stormning av teaterbyggnaden, efter alla de frågetecken som rests om det verkligen var rätt att storma byggnaden. Stormningen ledde till att 117 människor dödades – framförallt av den mystiska gasen. Rysk TV försågs på söndagen med ett inspelat telefonsamtal med terroristerna – ett telefonsamtal som ska ha påverkat det ryska beslutet att storma. I morgon börjar jag skjuta gisslan säger rösten som den ryska säkerhetstjänsten FSB hävdar tillhör en av terroristerna i ett samtal från fredagskvällen. Om samtalet är autentiskt eller ej är förstås omöjligt att bedöma. Däremot har flera vittnen, även utländska, berättat om att terroristerna faktiskt hade ständig telefonkontakt med omvärlden – telefonssamtal som inte minst gick till Tjetjenien. Den här telefoninspelningen var huvudnyheten i rysk TV på söndagskvällen och det är märkbart att makthavarna som fattade beslut om stormningen nu är nervösa kring alla de obehagliga frågor som kommit upp. Inte minst efter Moskvaläkarnas avslöjande på söndagen att i stort sett samtliga av gisslan dödades av den mystiska gasen som användes i samband med stormningen av byggnaden. Gisslan dog inte av terroristernas kulor. Bara en ur gisslan blev skjuten, konstaterade läkarna, som avslöjade en hel rad obehagliga sanningar. Till exempel att inte heller de fick reda på vad för sorts gas som användes och visste det inte ens på söndagskvällen. Det innebar att läkarna vid intensivvårdsavdelningarna inte visste vad för slags skador som åsamktas patienterna. De flesta dog i andningsstillestånd, hjärtbesvar eller cirkuationsrubbningar. De få ur gisslan som släppts ut och som orkat tala med massmediarepresentanter gav också olika versioner om vad som egentligen föregick stormningen. Det finns flera olika versioner om terroristerna verkligen hade börjat avratta gisslan före stormningen och hur det i så fall gick till. De flesta vittnen hävdar att terroristerna verkligen börjat avrätta. Men minst tre av gisslan som talade med massmedierna ifrågasatte om terroristerna verkligen hade börjat skjuta gisslan. De kände i alla fall inte till det. I Ryssland har sorg utlysts i hela landet på måndagen och myndigheterna uppger att de ska ersätta anhöriga till offren efter gisslantaganet på teatern i Moskva med motsvarande 30 000 kronor.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".