Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare sjukare än infödda svenskar

Publicerat måndag 28 oktober 2002 kl 12.11
Invandrare har mycket sämre hälsa än infödda svenskar. Det visar en studie som Folhälsoinstitutet har gjort. Invandrare från Finland löper till exempel dubblet så stor risk att drabbas av schizofreni än vad svenskfödda gör. (Ekot)
Professor Jan Sundqvist är ansvarig för studien: – Vi har visat att flera invandrargrupper, framför allt finländare och utomeuropeiska invandrargrupper men även sydeuropeiska arbetskraftsinvandrare och flyktingar från Bosnien, har en ökad ohälsa i ett flertal indikatorer, som inläggningar för hjärtinfarkt och hjärt- och kärlsjukdomar. Men även när det gäller psykiska sjukdomar, som att bli inlagd på sjukhus för allvarlig psykiatrisk sjukdom. Samkört alla offentliga register Studien omfattar alla invandrade och infödda svenskar som är mellan 25 och 64 år. Man har samkört alla de offentliga dataregistrerna som finns. Det visar sig att risken för att bli sjuk är större för många invandrargrupper än för infödda svenskar – till exempel löper finländare dubblet så stor risk att insjukna i schizofreni än vad infödda svenskar gör. Och hjärt- och kärlsjukdomar är också en vanligare sjukdom bland invandrare. Kvinnorna sjukast Självmordsförsök är vanligare bland invandrarkvinnor än bland svenskfödda kvinnor. Och enligt professor Jan Sundqvist så är invandrade kvinnorna överlag mycket mer utsatta för sjukdomar än vad de invandrade männen är. Och han är rädd för vad som kan komma att hända om inget görs för att förändra situationen. – Då kommer det här att bli värre och värre, och att det blir mycket mer lidande. Fler grupper och ett större antal individer kommer bli sjuka. Man måste göra någonting nu, det går inte att vänta, man måste hitta en politisk strategi och ta itu på allvar med de här frågorna. Det är min bestämda uppfattning, understryker professor Sundqvist.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".