Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att förbjuda porr i fängelse

Publicerat torsdag 31 maj 2007 kl 05.00

Vissa fångar ska inte få ha porr i cellen, anser regeringen. Det här förslaget har fått så stark kritik att det inte kan läggas fram nu. Men regeringen tänker stå på sig, arbeta om förslaget och komma igen, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Vi anser att man inom kriminalvården måste ha möjlighet att  ta ifrån en del klienter porrtidningar och annat som kan vara till skada för den behandling de behöver, säger Beatrice Ask.

Bakgrunden till debatten om vad fångar får läsa är bland annat ett fall i Härnösand, där kriminalvården velat hindra en sexdömd att läsa porr. Två gånger har domstolar givit mannen rätt att behålla sina tidningar. Det här fallet ska prövas en tredje gång, i högsta instans, regeringsrätten.

Förslaget får hård kritik
Regeringen har velat ändra lagen och föreslagit att fångar ska kunna hindras från att läsa tidningar eller böcker med till exempel porr eller drogromantik. Det handlar om fångar som får behandling för särskilda problem, inte bara sexbrott utan även knarkmissbruk, spelmissbruk eller våldsamhet. 

Regeringens förslag fick dock nyligen hård kritik av de juridiska experterna i lagrådet. Det är oklart om förslaget stämmer med grundlagen. Det har regeringen inte kunnat visa, menar lagrådet.

Ask förvånad
Beatrice Ask säger att hon är förvånad över juristernas hårda kritik.

– Delvis är jag förvånad. Jag tycker det är självklart att vi ska kunna ge rätt behandling till personer som uppenbarligen har stora problem, säger hon.

Jobbar vidare med förslaget
Från början var tanken att förslaget skulle ha lagts fram i riksdagen i maj. Så blir det inte. Regeringen tänker jobba vidare med förslaget och lägga fram en omarbetad variant senare, troligen i höst, säger Beatrice Ask.  

– Det tar några månader extra när man måste göra ett ännu grundligare arbete än det vi redan har gjort, säger hon.

”Ett väldigt stort ingrepp”
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg håller med lagrådet om att regeringen inte kunnat visa att det enligt grundlagen är tillåtet att hindra fångar från att läsa vissa tidningar eller böcker, men hon är också kritisk till tanken med förslaget. 

– Att människor ska begränsas i sin möjlighet vad de får läsa är ett väldigt stort ingrepp. Sen kan man ha olika uppfattningar om innehållet i det olika personer läser. Det finns ju en risk att man i nästa steg säger att man inte får läsa tidskrifter med visst politiskt innehåll, säger Anne Ramberg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".